Home » Nieuws »

Wonderlijke poëzie in de straten

Wonderlijke poëzie in de straten

In aanloop naar de Poëzieweek, van 26 januari tot 1 februari 2023, vonden meer dan honderd weesgedichten een adoptieraam in de Cultuurregio Leie Schelde.  Wandel vanaf 26 januari langs deze weesgedichten op ramen bij particulieren, bibliotheken en lokale bedrijven in de Cultuurregio Leie Schelde. Zowel vooraanstaande dichters als opkomend talent, zowel lokale dichters uit onze regio als uit de rest van Vlaanderen en Nederland stonden met genoegen een gedicht ter adoptie af.

Op dinsdag 24 januari stelden alle bibliotheken uit de Cultuurregio Leie Schelde de Weesgedichten voor in de bibliotheek van Nazareth.

Weesgedichten in Kruisem. (c) Frauke Deschrevel


Ontdek de gedichten in de straten van de Cultuurregio Leie Schelde. Kan je niet wachten? Hieronder vind je alle gedichten terug:

 

De 11e Poëzieweek viert feest

Tijdens de Week van de Poëzie vinden naast weesgedichten nog andere activiteiten plaats in de regio. Poëzieweek 2023 is een initiatief van Poëziecentrum en start zoals altijd op Gedichtendag, donderdag 26 januari 2023, en loopt t.e.m. woensdag 1 februari 2023.

Donderdag 26 januari Lezing Charlotte Van den Broeck – Bib De Pinte

Dat Charlotte Van den Broeck (1991) een ‘grande dame’ is in het poëzielandschap bewijzen de verschillende literaire prijzen waarmee ze reeds gelauwerd werd.
Haar eerste twee dichtbundels ‘Kameleon’ en ‘Nachtroer’ werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoeckprijs. In 2021 verscheen haar derde bundel ‘Aardwrijvingen’ met gedichten gewijd aan de vrouw, de mens en de relatie tot de natuur.
Ook haar prozadebuut ‘Waagstukken’ belandde in de bestsellerslijsten.

Wil je graag Charlotte Van den Broeck live aan het woord horen, kom dan op donderdag 26 januari naar de bibliotheek.

Lees meer

Vrijdag 23 januari 2023 Luister Duister – Deinze

Een feeërieke poëziewandeling langsheen het Weesgedichten-parcours in het centrum van Deinze, met poëzieoptredens op drie locaties: CAVEA (brasserie Leietheater), Pop Up Gallery (Hup hub, Tolpoortstraat 66) en de Stedelijke Bibliotheek (Markt 21).

Met optredens van volgende dichters: Maya Wuytack, Wim Vandeleene, Luc C. Martens, Bernard de Bruyckere, Eddy Vaernewyck, Imane Karroumi, Jente Leus, Nikki Petit en stadsdichter Steven Van de Putte.

Lees meer

‘Weesgedichten-tune’

Om de #Weesgedichten lokaal bekend te maken, lanceerden we samen een ludieke promovideo. Daarin hoor je alvast een extract van de allereerste ‘weesgedichten-tune’ die cultuurlaureaat, muzikant Hans Mortelmans uit Nazareth componeerde.

De muziek zal gecombineerd worden met het gedicht ‘Passant’ van meter van dit project, dichter Maud Vanhauwaert in een sfeerreportage die we lanceren op 24 januari, in aanloop naar de Gedichtendag.

Meer over Weesgedichten

Stedelijke bibliotheek Utopia Aalst is de initiatiefnemer van dit project. Samen met meter Maud Vanhauwaert, honderd dichters en tientallen bibliotheken willen we het, onterecht, saaie imago van poëzie slopen. Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters.

In de Cultuurregio Leie Schelde wordt het project gedragen door de 10 bibliotheken binnen de Cultuurregio Leie Schelde: Deinze, Landegem, De Pinte, Gavere, Kruishoutem, Zingem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm.

www.weesgedichten.be