Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen in het inspirerende landschap gevormd door Leie en Schelde, langs monumenten, kunst en zoveel meer. Een ontdekkingstocht voor groot en klein. Uit het ruime aanbod selecteerden we enkele toppers.

Fietsen
30.1 km
Kruisem

De Blinkerroute is een gezinsvriendelijke fiets- en/of wandelroute van 30 km, die je leidt langsheen een heleboel lievelingsplekjes van Marc de Bel. Blink alvast je fietshelm op en geniet van de jeugdherinneringen van jeugdauteur Marc de Bel.

Wandelen
7.8 km
Deinze

Ontdek Graanstokerij Filliers via een wandelroute langs de Leie. De tocht voert je door Deinze en Bachte naar Vosselare-put en Astene-sas.

Fietsen
32 km
Zulte

Cultuur-historisch fietsen langs de Leie in Machelen. Je ontdekt er de verborgen natuurplekjes en historische boerderijen.

Wandelen, Fietsen
Nazareth

Ontdek deze groene omgeving met waardevolle planten in Nazareth. Het bos is toegankelijk voor zowel fietsers als wandelaars.

Wandelen
9.8 km
Nazareth

Ter herinnering aan het moedige optreden van kapitein Fremault en zijn troepen (oktober 1914) heeft Nazareth een wandelroute uitgestippeld die zijn naam draagt.

Wandelen
2 km
Zwalm

Je duikt in het verleden tijdens deze wandeling langs het oude Merovingisch grafveld van Beerlegem. Met leuke opdrachtjes onderweg en een prachtige route langs de Munkbosbeekvallei. Wees zacht tegen de koeien en laat geen afval achter. Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Wandelen
4.5 km
Nazareth

Ontdek de 27 verhalen over Nazareth cafés en brouwerijen van weleer, geselecteerd uit de jaarboeken van Heemkring Scheldeveld en gesprekken met cafébazen en cafégangers. Ga op zoek naar de sporen van toen en ontdek de Nazareense geschiedenis in beeld, tekst en klank.

Fietsen
43 km
Deinze, Sint-Martens-Latem

De natuur rond Sint-Martens-Latem was in de 19de eeuw een bron van inspiratie voor kunstenaars. Deze route laat je in de voetstappen treden van de Latemse Groep en leidt langs vele kunstenaarswoningen en musea.

Fietsen
27 km
De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth

Een fietstocht met de Erfgoedapp waar je samen met conducteur Theodoor van station naar station doorheen het oosten van de Cultuurregio Leie Schelde rijdt. Theodoor laat je kennismaken met de rijke geschiedenis van het spoor en de karakteristieke (soms al verdwenen) stationsgebouwen en seinhuisjes in de westen van  regio.

Fietsen
45 km
Deinze, Zulte

Een fietstocht met de Erfgoedapp waar je samen met conducteur Theodoor van station naar station doorheen het westen van de Cultuurregio Leie Schelde rijdt. Theodoor laat je kennismaken met de rijke geschiedenis van het spoor en de karakteristieke (soms al verdwenen) stationsgebouwen en seinhuisjes in de westen van  regio.

Fietsen
30 km
Deinze, Zulte

Een luisterfietstocht in industrieel Deinze en omgeving met de Erfgoedapp. Kamiel vertelt bij elke halte zijn verhaal in de lokale taal. Een geschiedenis van arbeiders en boeren, van speelgoed en jenever, maar ook van bloei en verval.

Wandelen
3.7 km
Zulte

Wandel door Machelen-aan-de-Leie en snuif de authentieke dorpssfeer op.  In 1971 protesteerde Roger Raveel hier tegen de demping van de oude Leiemeander met een vlot uit plastic zakken en rode vlag.

Fietsen
30 km
De Pinte, Gavere, Nazareth

De Scheldevalleiroute voert je langs de Schelde in Gavere, Nazareth en De Pinte. Geniet van het prachtig landschap met cultuurhistorische elementen en waardevolle natuurgebieden.

Wandelen
7 km
Gavere

Neem een duik in het verleden van Gavere, waar op 23 juli 1453 een bloedige veldslag werd uitgevochten tussen het Gentse volksleger en het beroepsleger van de Bourgondische hertog Filips de Goede.

Wandelen
5 km
Zulte

Bij de overgang van nacht naar dag komt Machelen-aan-de-Leie, het dorp van Roger Raveel, tot leven. Een dauwtrip brengt je met de Erfgoedapp langs bijzondere locaties en verrassende plekjes die onlosmakelijk verbonden zijn aan Raveel.

Fietsen
42 km
Gavere

Fiets de de vernieuwde Valeirroute en ontdek verrassende plekjes, prachtige uitzichten en boeiende monumenten en kastelen in Gavere.

Fietsen
30 km
Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem

Vele kunstenaars vonden langs de Leie inspiratie. Laat je charmeren door deze schilderachtige route.

Fietsen
40 km
Zwalm

Ontdek de mooiste plekjes van de heuvelachtige gemeente Zwalm. Fiets langs 6 watermolens, door landelijke dorpjes en voorbij historische hoeves.