Educatie

Er valt heel wat te ontdekken in de Cultuurregio Leie Schelde voor kinderen en jongeren. We verzamelen hier graag het educatief aanbod uit de regio en geven enkele educatieve tips mee.

Educatief aanbod

Zoek hier in de kant- en klare lespakketten voor in de klas en ander educatief materiaal rond cultuur en erfgoed.

Voor welk onderwijsniveau zoek je informatie?

Heb jij zelf ook een educatief aanbod?

 

We verzamelen continu het aanbod voor in de klas, dus breng ons zeker op de hoogte van jouw aanbod.

Heb je een vraag?

Tips

Wil je nog meer? We geven je graag nog enkele tips of bijkomende informatie om verder aan de slag te gaan rond cultuur- en erfgoededucatie.
 

Subsidies

Ook voor projecten rond cultuur- en erfgoededucatie zijn er subsidiemogelijkheden. Een oplijsting van mogelijke subsidies vind je hier terug. De consulenten van de Cultuurregio Leie Schelde luisteren graag naar je vragen.  

Lees meer →


Regionale samenwerking

Cultuurregio Leie Schelde en haar partners staan steeds open om samen te werken rond educatieve projecten met een focus op cultuur en/of erfgoed. Heb je ideeën, ben je op zoek naar partners, … . Eén van onze consulenten zit graag met je samen. Laat het ons weten.

Lees meer →


Cultuurkuur

Cultuurkuur is het platform waar cultuur en school elkaar vinden. Organisatoren van cultuureducatief aanbod publiceren hier hun activiteiten. Daarnaast vind je op Cultuurkuur inspiratie en praktijkvoorbeelden. Cultuurkuur is een initiatief van CANON Cultuurcel en publiq in opdracht van de Vlaamse Overheid.

Lees meer → 


Erfgoeddag

Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen. Erfgoeddag is een initiatief van FARO, Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

Lees meer → 

 

Kunstendag voor kinderen

Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Alle kunsten kunnen aan bod komen: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan. Kunstendag voor Kinderen is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur dat wordt georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Lees meer → 


Erfgoedapp

Met de ErfgoedApp laat je bezoekers kennismaken met de rijkdom van je collectie, om het erfgoed in de buurt te verkennen of om sterke verhalen te vertellen. Zo ontwerp je op een leuke manier rondleidingen, wandelingen, fietstochten of zoektochten voor groot en klein. Erfgoedapp is een initiatief van FARO, Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

Lees meer → 


Schatten van Vlieg

Elke zomer kunnen kinderen op schattenjacht in bibliotheken, musea, op erfgoedlocaties … Zo ontdekken ze spelenderwijs een nieuwe culturele plek. In elke schat zit een leuk cadeautje én een unieke wedstrijdcode om kans te maken op de hoofdprijs. Vlieg is een initiatief van UiTinVlaanderen, ontwikkeld door publiq vzw.

Lees meer →


Erfgoedspel

Een Erfgoed(nacht)spel maken en spelen. Hoezo? Dit project laat erfgoedorganisaties en jeugdbewegingen de handen in elkaar slaan. Op basis van 4 invulbare spelformats en de ErfgoedApp bedenk en speel je een spel rond erfgoed in jouw buurt. Erfgoedspel is een initiatief van FARO, Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.

Lees meer →


Erfgoedwijs

Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement en biedt een overzicht aan leermiddelen verbonden aan erfgoed. Je vindt er lesmateriaal, infopakketten en specifiek aanbod voor scholen. Erfgoedwijs is een initiatief ontwikkeld door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Histories en Herita, in samenwerking met KlasCement.

Lees meer → 


Canon Cultuurcel

Onderwijs heeft maatschappelijke betekenis nodig. Samen met alle betrokkenen versterkt CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming) het onderwijs door meer en beter cultuuronderwijs voor iedereen te ondersteunen. Canon Cultuurcel organiseert ook jaarlijks De Dag van de Cultuureducatie.

Lees meer →