50jaarE17

50 jaar geleden reden voor het eerst wagens op de E17. We keren terug in de tijd op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio.

Oproep: Wat is jouw E17 verhaal?

In 1973 reden voor het eerst wagens op de E17 (of vroeger E3 genaamd). De komst van de snelweg had een grote impact op bewoners, passanten en de regio. De snelweg trok letterlijk een streep door de regio. Het landschap werd doorsneden.

In 2023 en 2024 willen we samen met iedereen die hier de schouders onder schaart, de impact van de snelweg E3 bespreken en tegen het licht houden. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact op de regio. We onderzoeken de veranderende blik van ons wereldbeeld dat aangedreven werd door fossiele brandstoffen naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We verbinden burgers, bedrijven en overheden, in terugblik en vooruitblik.

De komende twee jaar belicht de Cultuurregio Leie Schelde deze ‘verjaardag’, samen met Erfgoed Zuidwest en Erfgoed Viersprong. We blikken terug op 50 jaar E17, waarbij we ieders verhaal willen leren kennen.

Heb je oude foto’s, dia’s of films liggen of heb je een boeiend verhaal te vertellen?

Laat het ons weten via info@cultuurregioleieschelde.be of 09 386 78 86.

Bieten rooien in de Boeregemstraat in Zevergem met de autosnelweg op de achtergrond die de velden doorkruist. Foto uit de jaren '70. Collectie: André Vander Beken - Erfgoedbank Leie Schelde

Kan je ons helpen?

We zoeken beeldmateriaal en E17-verhalen uit de Cultuurregio Leie Schelde (Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm).

Enkele voorbeelden:

  • heb je de aanleg van de snelweg meegemaakt? Woon of heb je gewoond langs de E17? Speelde je vroeger als kind op de aarden wegen bij de aanleg? Heb je foto’s, filmpjes of een ander interessant verhaal die je wil vertellen? 
  • Ben je als bedrijf al lang gevestigd langs de E17 en wil je in je bedrijfsarchief duiken? 
  • Woon of heb je gewoond langs de snelweg?
  • Heb je anekdotes over reizen op de E17 of heb herinneringen aan de vroegere snelwegrestaurants?
  • Welke spelletjes speelde je vroeger als kind op de achterbank?
  • Herinner je de praatpalen nog? Of welke bumperstickers had jij op je wagen?
  • … en vele andere foto’s of anekdotes zijn welkom. We zijn benieuwd wat we samen met jullie kunnen verzamelen.  
Werken aan de E3, 1967. Collectie Eric Vanthournout.
Het bekende wegrestaurant Vander Valk in Nazareth in de jaren '70. Collectie: Annie Haegeman - Erfgoedbank Leie Schelde