50 jaar E17

In 1973 reden voor het eerst wagens op de E17 (toen nog E3). We keren terug in de tijd op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Een samenwerking tussen Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong en Erfgoed Zuidwest.

De komst van de snelweg had een grote impact op bewoners, passanten en de regio. De snelweg trok letterlijk een streep door het landschap. Dorpen, straten en natuur werden in twee gesneden. Tegelijk bracht de snelweg ook veel mogelijkheden en vernieuwingen met zich mee. Vandaag de dag zijn de E17 en haar gebruikers niet meer weg te denken. En wie weet wat de mobiliteit van de toekomst brengt?

 

Regio-overschrijdend project: najaar 2023-2024

Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong en Erfgoed Zuidwest slaan de handen in elkaar voor een regio-overschrijdend project rond 50 jaar E17. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact. We onderzoeken de evolutie van een vooruitgangsoptimisme, aangedreven door fossiele brandstoffen, naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We vertellen de verhalen van bewoners en gebruikers van de snelweg. Wat kan je verwachten?

Activiteiten

De snelweg E17 is algemeen bekend in Vlaanderen. Maar wie kent de mensen en verhalen achter de snelweg? Naar aanleiding van 50 jaar E17 maakten Lucas Derycke en Ellis Meeusen een gloednieuwe podcast “Alle E17 goed!”, in opdracht van Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Zuidwest en Erfgoed Viersprong.

Beluister nu gratis ‘Alle E17 goed!’, niet zomaar een podcast.

Het resultaat is geen klassieke historische podcast die feiten en weetjes vertelt, maar is een opeenvolging van kleine menselijke verhalen waar je met een glimlach naar luistert. 17 tracks, met de duur van een muzieknummer, vullen de podcast “Alle E17 goed!”. 

Kleine en grote feiten versmelten tot verschillende, vaak muzikale, episodes. Van dansen in de Boccaccio tot een gevonden mammoet, van de kettingbotsing in Nazareth tot een slaapwelgesprekje met een praatpaal, het passeert allemaal de revue en het gebeurde allemaal langs of op de E17.    

Gratis te beluisteren op Spotify. 

Expo in mudel Deinze – za 7 oktober 2023 tot zo 21 januari 2024

Antoon De Clerck (1923-2001) bekleedt een opmerkelijke positie in het landschap van de 20ste-eeuwse schilderkunst in België. In 2023 zou hij 100 jaar geworden zijn, hoog tijd dus voor een terugblik met zowel een retrospectieve tentoonstelling als een monografie.

In samenwerking met de vzw Kunstpatrimonium Antoon De Clerck wordt in het mudel een uitgebreid overzicht gepresenteerd dat alle periodes omvat en zijn rol binnen de Belgische kunstgeschiedenis duidt.

Opmerkelijk zijn ook z’n uitgepuurde schilderijen geïnspireerd op de E5, de huidige E40.  

50 jaar E17 Cultuurregio Leie Schelde Zuidwest Viersprong autosnelweg European Cartoon Center

Expo The Future of Mobility

De Eurokartoenale The Future of Mobility, een organisatie van het European Cartoon Center in Kruisem gaat op tournee in Vlaanderen, zo ook in de Cultuurregio Leie Schelde. 

Maar liefst 543 cartoonisten uit 83 landen, van Argentinië tot Zambia, namen deel aan deze wedstrijd en lieten zich inspireren rond het thema ‘Future of Mobility: On the Road to Cartopia’.

Interesse om deze mobiele tentoonstelling te hosten? Deze kan worden gecombineerd met het rijdend museum. Vraag naar de mogelijkheden via info@cultuurregioleieschelde.be of 09 386 78 86. 

De tentoonstelling is een project van het European Cartoon Center met de steun van SOFICO, Sociumi, Gemeente Kruisem en Vlaanderen. Voor de tournee wordt er samengewerkt met de Cultuurregio Leie Schelde.

Cartoon: Pawel Kuczynski uit Polen

50 jaar E17 Cultuurregio Leie Schelde Zuidwest Viersprong autosnelweg rijdend museum

Rijdend museum

Het rijdend museum volgt de E17 vanaf de Franse grens en houdt halt langsheen de snelweg. Het vertelt het verhaal van de snelweg, maar wil onderweg ook foto’s, objecten en verhalen verzamelen en uitnodigen tot gesprek. Zo groeit en evolueert het museum en cours de route.

De reis van het museum start najaar 2023 in zuidwest-Vlaanderen. begin 2024 bereikt het rijdend museum de Cultuurregio Leie Schelde. Kom kijken, luisteren, spelen en vertellen. De data volgen nog.

Interesse om deze mobiele tentoonstelling bij jou te gast te hebben? Vraag naar de mogelijkheden via info@cultuurregioleieschelde.be of via 09 386 78 86.  

Een samenwerking met Erfgoed Viersprong en Zuidwest.

Op 28 september 2023 organiseerden we samen met Erfgoed Viersprong en Zuidwest een E17 café bij TVH in Waregem.

De aanleg van de snelweg zorgde voor meer ruimte, toegankelijkheid en vooral zichtbaarheid voor bedrijven. Nog altijd is een plekje in de buurt van de E17 zeer gegeerd voor veel ondernemers. De snelweg als motor van economische groei voor de streek, al bracht de E17 natuurlijk niet alleen maar optimisme en positiviteit.

Onder grote belangstelling ging de podcast “Alle E17 goed!” in première en werd het Rijdend Museum voorgesteld aan het brede publiek.

50 jaar E17 Cultuurregio Leie Schelde Zuidwest Viersprong autosnelweg

Wat is jouw E17 verhaal?

We zijn op zoek naar oude foto’s, dia’s of films over het leven op en rond de E17? Laat het ons weten via info@cultuurregioleieschelde.be of 09 386 78 86.

Heb je de aanleg van de snelweg meegemaakt? Woon of heb je gewoond langs de E17?

Ben je als bedrijf gevestigd langs de E17?

Heb je anekdotes over reizen op de E17 of heb je herinneringen aan de vroegere snelwegrestaurants? 

Ben jij een fervente fietser op de fietsostrade?

…  

Foto: zwemmen in de vijver, een zandwinningsput in Zevergem Collectie: Lieva Hauttekeete

50 jaar E17 Cultuurregio Leie Schelde Zuidwest Viersprong autosnelweg Koen Degroote

Koen Degroote op pad

Fotograaf Koen Degroote uit Hansbeke (Deinze) volgt verschillende maanden het leven van vrachtwagenchauffeurs langs de E17.

Wat zijn hun verhalen? Welke gewoonten en tradities delen ze? Welke weg leggen ze af, waar houden ze halt om te eten, te rusten en te overnachten? Dit alles legt hij vast met zijn lens. De resultaten zullen vanaf april 2024 te bezichtigen zijn.

Een samenwerking tussen Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong, Zuidwest en WIE (Werkplaats Immaterieel Erfgoed).

Foto: Vandervalk wegrestaurant jaren ’70 in Nazareth Collectie: Annie Haegeman www.erfgoedbankleieschelde.be

50 jaar E17 Cultuurregio Leie Schelde Zuidwest Viersprong autosnelweg

Wil jij ook iets doen?

Heb je een kunstzinnig, educatief of ander creatief idee om met het erfgoed van de E17 aan de slag te gaan? Of wil je werken rond het thema duurzame mobiliteit? 

Wij luisteren graag naar jouw ideeën om jou hierin te ondersteunen. 

We zitten graag met je samen. info@cultuurregioleieschelde.be of 09 386 78 86.

Foto: Kinderen op de E17 werf – Eric Vanthournout