Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan activiteiten om meer te weten te komen over archeologie en de regio waar je woont.

Op stap door de tijd in Bachte-Maria-Leerne.

Over bronstijdboeren, een Romeins landschap en vroegmiddeleeuwse begravingen

De Deinse ondergrond heeft heel wat archeologisch potentieel. Het archeologisch bedrijf De Logi & Hoorne voerde de laatste jaren drie opgravingen uit in Bachte-Maria-Leerne. De vindplaatsen liggen vrij dicht bij elkaar en leverden telkens interessante en verrassende vondsten op uit verschillende periodes. De archeologen vonden zo een grote boerderij uit de bronstijd van ongeveer 3600 jaar oud, een bijzondere houten schaal uit de ijzertijd, een quasi volledig landschap uit de Romeinse periode en niet alleen de vroegmiddeleeuwse voorloper van het dorp uit de 7e-8e eeuw, maar ook twee gelijktijdige begravingen.

Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan volgende gratis activiteiten:

  • Avondlezing op donderdag 19 mei 20u in De Engel, Leernsesteenweg 250 in Sint-Martens-Leerne. 
  • Begeleide wandeling (ca. 5km), zaterdag 21 mei 14u. VOLZET. Inschrijven is niet meer mogelijk. Startplaats: Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptistkerk, Ooidonkdreef 1D, Bachte-Maria-Leerne (Deinze). Parkeren kan iets verder in de straat t.h.v. nummer 3A.
  • Wandeling met de ErfgoedApp, beschikbaar vanaf vrijdag 20 mei. Hiervoor hoef je niet in te schrijven, maar kan je downloaden via de Erfgoedapp.
Foto: Opgravingen door het archeologisch bedrijf De Logi & Hoorne

Ga letterlijk op stap doorheen ruim 2500 jaar geschiedenis en ontdek aan de hand van de digitale haltes de plaatsen waar mensen ooit werkten, leefden en begraven werden. Neem hun dagelijkse gebruiksvoorwerpen digitaal zelf in de hand dankzij de 3D-modellen. Ontdek het verleden dat in jullie achtertuinen begraven ligt op eigen tempo via een wandeling langsheen de verschillende opgravingsplekken en de ErfgoedApp op smartphone, of laat je begeleiden door de archeologen. Geen zin in een wandeling? Leun dan gerust onderuit tijdens de avondlezing waarbij jullie mee op ontdekkingsreis gaan door het verleden van Bachte-Maria-Leerne.

Voor de Archeologiedagen van 19 t.e.m. 22 mei 2022 hebben de Stad Deinze, heemkundige verenigingen Dunsa en Het Land van Nevele, IOED Leie Schelde, Cultuurregio Leie Schelde en De Logi & Hoorne (met extra sponsoring van kraanfirma De Pourcq uit Astene) de handen in elkaar geslaan om de buurt haar verleden te leren kennen.