Home » Nieuws »

Er komt een UiTpas in de Cultuurregio Leie Schelde

Er komt een UiTpas in de Cultuurregio Leie Schelde

Op 21 maart 2023 besliste de Raad van Bestuur van Cultuurregio Leie Schelde, een samenwerkingsverband rond cultuur en erfgoed tussen 8 gemeenten ten zuiden van Gent, dat zij vanaf 2024 een UiTPAS zullen aanbieden in alvast 6 gemeenten. Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte beslisten elk individueel de afgelopen maanden om hieraan te participeren. Nadat in 2022 werd becijferd voor elke gemeente wat de impact van een UiTPAS voor vrijetijdsparticipatie kan zijn, hakten 6 colleges de knoop door.

De vraag naar een UiTPAS in deze regio was groot, zeker nu ook de Vlaamse Ardennen – regio Zottegem begonnen is met de uitrol van deze vrijetijdspas, kon onze regio niet meer achterblijven. Ooit begon de UiTPAS in Aalst, zo’n 15 jaar geleden, nadien volgden ook andere regio’s en de steden zoals Gent. In het naburige Meetjesland is men al 10 jaar bezig, in de regio Kortrijk kan men na 8 jaar ook heel positieve cijfers voorleggen. Daar is meer dan de helft van de deelnemers aan vrijetijd met een UiTPAS jonger dan 18 jaar, dus dit betekent dat een UiTPAS een zeer waardevolle investering voor de toekomst is.

Maar wat is dat nu precies zo’n UiTPAS? Met een UiTPAS kan iedereen over heel Vlaanderen waar er spaarzuiltjes staan, punten sparen. Die punten kunnen ingeruild worden voor gratis tickets, kortingen, gadgets en dergelijke meer. Wie dus met een UiTPAS uit onze regio wil gaan zwemmen in Gent, Waregem of Kortrijk, kan daar telkens 1 punt sparen per zwembeurt. 10 punten kan bijvoorbeeld recht geven op een gratis koffie in een Vlaamse bibliotheek, of 50% korting op een dinsdagavondfilm in de cinema. Het aantal omruilvoordelen op Vlaamse schaal groeit elke dag aan. 200 gespaarde punten leveren een gratis huiskamerconcert op bijvoorbeeld aangeboden door VLAMO. Hier vind je ze allemaal.

Daarnaast is er ook een verborgen kansentarief aan de UiTPAS gekoppeld. Mensen die recht hebben op dit kansentarief kunnen in hun eigen regio, in dit geval in 6 gemeenten, 80% korting krijgen op toegangstickets. Die korting wordt onderling terugbetaald door 1 van de 6 de gemeenten waar die persoon is gedomicilieerd en de gemeente waar wordt geparticipeerd. Dit is dus een solidair kostendeelsysteem waardoor mensen die anders weinig kansen hebben om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten, sportbeoefening of naar een jeugdbeweging gaan, wel kunnen participeren. De pas ziet er voor iedereen hetzelfde uit, dus niemand komt te weten wie wel of niet kans maakt op een verminderd tarief.

De UiTPAS wil ook inspraak mogelijk maken voor mensen die in armoede leven, dus is het oprichten van een regionaal netwerk vrijetijdsparticipatie waar mensen in armoede het woord kunnen nemen, hier onlosmakelijk mee verbonden. Ook hiertoe verbinden de 6 gemeenten zich. In Nazareth en Deinze bestaat reeds een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie en vanuit die beide gemeenten was de vraag om werk te maken van een UiTPAS dan ook het grootst.

Een UiTPAS is ook pas interessant wanneer er voldoende vrijetijdsaanbod aanwezig is, daarom dat dit meestal in regioverband wordt opgericht. In onze 6 gemeenten is heel wat gemeentelijk aanbod dat gekoppeld kan worden aan de UiTPAS, denk maar aan het Leietheater, de sportinfrastructuur die in elke gemeente op punt staat met binnenkort nog een nieuwe sporthal in Gavere, de vele jeugdkampen die door de gemeentelijke diensten worden georganiseerd, OCP De Pinte, CC Nova Nazareth, de Gaston Martenszaal in Zulte enzovoort. Na een tijdje kunnen ook niet-gemeentelijke organisatoren instappen met hun aanbod in de UiTPAS, bvb. festivalorganisatoren, jeugdbewegingen, jeugdhuizen, wedstrijdorganisatoren en dergelijke meer.

Timing: De Cultuurregio werft nog voor de zomer een extra medewerker aan om de verdere voorbereiding in goede banen te leiden en het erkenningsdossier op te maken dat op 15 oktober wordt ingediend bij Vlaanderen. Vanaf 1 januari kunnen dan hopelijk de eerste passen verkocht worden en de eerste punten gespaard worden in onze regio. Meer nieuws via de communicatiekanalen van Cultuurregio Leie Schelde en de 6 betrokken gemeenten.

Interesse in de vacature voor project- en communicatiemedewerker UiTpas? Lees er hier alles over.

 

Foto: UiTPas Zuidwest