
Met het thema 'Beestig!' staat Erfgoeddag 2023 sterk in het teken van dieren. Op zondag 23 april kom je dan ook het hele dierenrijk tegen in de Cultuurregio Leie Schelde. Ontdek hieronder wat er allemaal te beleven valt in onze regio!

Ontdek binnenkort de Belpop Fietsroute
Op 23 april wordt ook de Belpop Fietsroute in de Cultuurregio Leie Schelde gelanceerd! Deze fietsroute is uitgestippeld door dé vakmannen bij uitstek: Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing). Deze twee hebben zich helemaal ingewerkt in het muzikale erfgoed van de Cultuurregio Leie Schelde.
Alles wat je nodig hebt, is een fiets en een smartphone. Belpop Bonanza maakte een selectie van muzikale plekken waar muziekgeschiedenis werd geschreven. Daar wacht jou een mooi verhaal in woord en beeld door de QR-code te scannen op het bordje.
Alle info over de Belpop Fietsroute vind je binnenkort hier.
Erfgoeddag 23 april
De liefdevolle verwevenheid tussen mens en dier
De gemeente Zulte en de Cultuurregio Leie Schelde zijn bezig met het opmaken van het archief rond het leven en het werk van kunstenaar Martin Wallaert. Door deze samenwerking kwam aan het licht dat de kunstenaar een oeuvre heeft waarin dieren een rode draad vormen. Wat de kunstenaar zo treffend doet is de interactie en affectie tussen mens en dier weergeven. Hij toont ons de liefdevolle verwevenheid tussen beiden.
Op Erfgoeddag kan je het atelier van de kunstenaar bezoeken in Villa Ter Ide. Huidig werk en archiefwerken worden getoond en voorzien van informatie. Daarbij staat de relatie tussen mens en dier in het werk van de kunstenaar centraal.
Praktisch: zondag 23 april van 14u tot 18u in het atelier van Martin Wallaert – Villa Ter Ide, Dorpsstraat 48, Zulte. Gratis parking naast de locatie.
De wondere wereld van museumbijen
Heb jij de bijenkasten in de beeldentuin van Museum Dhondt-Dhaenens al gezien?
Op Erfgoeddag dompelt museumimker Werner Roelandts je onder in de unieke wereld van de honingbijen. Hij biedt een antwoord op al je bijenvragen: waarom een bijenkoningin een nummertje draagt, waarom bijen kunnen dansen, wat koninginnebrij is, waar en hoeveel honing ze halen, waarom hebben we bijen nodig… En je kan altijd proeven uit verschillende soorten honing!
Nadien kunnen kinderen ook deelnemen aan een zoektocht die hen doorheen de permanente werken in het museum en haar tuin leidt.
Praktisch: Op zondag 23 april aan het museum, Museumlaan 14, Deurle (Sint-Martens-Latem). Er 2 toonmomenten: van 10u tot 11u30 en van 13u tot 14u30. Er is een maximumaantal van 16 personen per moment en inschrijven is verplicht. Klik hier om je in te schrijven.
Het speelgoed van Nazaire Beeusaert: tentoonstelling en stadswandeling
De Deinse speelgoedfabriek van Nazaire Beeusaert ging in 1921 van start met de fabricatie van kartonnen paardjes in de villa op de Gentsesteenweg 19 te Deinze. Dit typisch stukje speelgoed én erfgoed van Deinze wordt na ruim 100 jaar opnieuw tot leven gebracht. Het mudel organiseert een tentoonstelling met het erfgoed van Beeusaert. Daarnaast werkte een Beeusaert-werkgroep een stadswandeling uit in Deinze (langs villa Beeusaert, fabrieksgebouwen, het graf van Nazaire Beeusaert, …) waarbij het productieproces van het speelgoed uit de doeken wordt gedaan. Er wordt ook een schilderswedstrijd georganiseerd en in mudel zal er op Erfgoeddag ook een workshop voor kinderen doorgaan waarbij een kleibeeldje van Beeusaert in de originele mallen wort gemaakt.
Praktisch: Zondag 23 april van 10 tot 17u in mudel, Lucien Matthyslaan 3 te Deinze. Het mudel is ook het startpunt voor de stadswandeling.
Laat uw portret maken als David-ruiter
Naar aanleiding van deze Beestige Erfgoeddag toont het Roger Raveel Museum het schilderij ‘Laat uw portret maken als David-ruiter’ in de inkomhal. Je kan gratis een foto maken met het werk. Aansluitend kan je ook de lopende tentoonstellingen bezoeken (betalend).
Praktisch: Zondag 23 april van 11u tot 17u in het Roger Raveel Museum, Gildestraat 2-8, Zulte
Erfgoedweek
Tijdens de week vóór en de week na Erfgoeddag, van 17 tot 28 april, stellen verschillende organisaties een uniek en gratis aanbod van Erfgoedweekactiviteiten voor lager en secundair onderwijs voor. Hieronder een overzicht voor onze regio:
Een beestige zoektocht in de schilderijen van Roger Raveel
Met een ‘beestige’ zoektocht doorheen de nieuwe collectiepresentatie in het Roger Raveel Museum ontdekken en ervaren kinderen uit het lager onderwijs het werk van Roger Raveel op een andere manier. Wist je trouwens dat het thema ‘Beestig’ perfect aanleunt bij het oeuvre van Raveel? Ga op verkenning en ontdek de vele dieren die Raveel in zijn schilderijen binnensmokkelde!
Praktisch: Deze activiteit is mogelijk op donderdag 20 april, vrijdag 21 april, donderdag 27 april, vrijdag 28 april, telkens tussen 11 en 17u. Reserveren is mogelijk tot 15 maart via rogerraveelmuseum@vlaanderen.be of 09 381 60 00.
Ontdek Het Erf met jouw klasgroep!
Duik samen met BeMMM! in de geschiedenis van Museum Dhondt-Dhaenens en kruip in de huid van verzamelaars Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, de stichters van het museum. Met de workshops op maat speur je met je klas door de collectietentoonstelling Het Erf en ontdek je de persoonlijke verhalen van de verzameling en het verzamelen. Wonderlijke ontdekkingen, merkwaardige objecten en fameuze beelden krijgen allemaal een plaats in een door de kinderen zelf gecreëerd kunstkabinet.
Normaal kost deze workshop €4 per leerling, maar tijdens de Erfgoedweek is de workshop gratis!
Praktisch: Deze workshop is gericht op leerlingen uit de 3e kleuterklas en de 1e en 2e graad van het lager onderwijs. De workshop kan gevolgd worden op een dinsdagvoormiddag vanaf 9u of een vrijdagnamiddag vanaf 12u, en duurt ca. 90 minuten. Reserveren is mogelijk via publiek@museumdd.be of 09 330 17 30. Vermeld bij reservatie de gewenste datum, voor- of namiddag, het aantal kinderen en het leerjaar/kleuterklas. Gratis busvervoer naar het museum is mogelijk dankzij dynamoOPWEG.
Locatie: Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle (Sint-Martens-Latem)
Hoe willen we wonen? Op ontdekking in de Woning Van Wassenhove van Juliaan Lampens (VOLZET)
Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert een workshop over wonen voor jongeren. Het VAi wil jongeren prikkelen om bewust om te gaan met hun eigen woonomgeving door hen kennis te laten maken met een iconische architectuursite. Daarom gaat het VAi samen met een school uit de buurt op bezoek in de Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem, ontworpen door architect Juliaan Lampens. Bijzonder aan deze woning uit 1974 is dat de binnenruimte als één geheel ontworpen is waarbij functies zoals eten, slapen en werken in elkaar overlopen en worden gestructureerd door geometrische basisvormen.
Tijdens de workshop reikt het VAi tools aan om op verkenning te gaan in de woning, mee te praten over de kwaliteit van de ruimte en te experimenteren met eigen ontwerpen zodat jongeren als mondige burgers deel kunnen nemen aan het hedendaagse debat rond wonen.
Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet meer mogelijk.
