Beeld Cyriel Buysse

Beeld Cyriel Buysse

Markt Nevele

De bezoeker die in het centrum van Nevele de heel kleine sculptuur van Cyriel Buysse ontdekt die in de hoogte zweeft zal wellicht verwonderd zijn over het opzet.

De schrijver Cyriel Buysse bracht tussen 1859 en 1896 zijn jeugd door in Nevele en dat was de aanleiding voor een Cyriel Buyssejaar in 2009 met dit beeldhouwwerk als afsluiter.  Zowel zijn geboortehuis in de Langemunt als het vroegere bedrijf Buysse-Loveling in de Cyriel Buyssestraat verwijzen naar zijn aanwezigheid.

De Deinse kunstenaar die het beeld had ontworpen zag het als een metershoge schrijverstafel met daarop de buste van Cyriel Buysse die de pen vasthoudt. ‘Enkele poten van de tafel, uitgevoerd in staal, zijn onderbroken’, vertelde Stief Desmet over zijn werk. ‘Voor mij het symbool voor Buysse die wel zijn wortels had in Nevele en er altijd ook mee verbonden zal zijn, maar zich er toch aan probeerde te onttrekken, onder meer door te reizen naar Amerika en Frankrijk, vertelde hij in een krant.

Maar als kunst discussie moet uitlokken dan is dat met dit beeldje goed gelukt. Sommigen vonden het onterecht dat Buysse bewust wordt voorgesteld als iemand die boven het volk was verheven. Anderen vonden het dan weer niet kunnen dat Buysse als notoir vrijzinnige gedoemd was om naar de kerk te kijken.

Het Buyssebeeld staat er nog steeds maar is al bij al verworden tot een vrij onopvallende sculptuur op de autoparking die de markt van Nevele is.

  • De gezusters Loveling

De gezusters Loveling worden naast Cyriel Buysse in één adem genoemd met Nevele. Hun naam leeft voort in een straatnaam, een appartementsresidentie en (binnenkort) brug. Op de rechteroever van het kanaal staat een paneel met een gedicht en in de Langmunt hangt op de plaats waar ze werden geboren een plaat met een afbeelding van de twee schrijvende zussen.

Pauline, Virginie en Rosalie waren kinderen van Marie Comparé en Anton Loveling en kregen een degelijke opleiding vooral op het vlak van talen, wat zeldzaam was voor vrouwen in die periode.

Pauline (1832-1909) was de moeder van de schrijver Cyriel Buysse. Zij trad op als buffer tussen haar autoritaire man, de ondernemer Louis Buysse en de kinderen. Zij deed dat vooral ten aanzien van Cyriel die liever een literaire loopbaan ambiëerde dan in zaken ging.

De bekendste van het trio is Virginie Loveling (1836 – 1923). Zij was een Vlaams schrijfster met een grote productie op het vlak van gedichten en romans en in Gent gemeenteraadslid voor de Liberale Partij. Virginie Loveling raakte  vanaf 1999 opnieuw bekend bij een groot publiek met haar oorlogsdagboek over de Eerste Wereldoorlog.

De vroeg overleden Rosalie Loveling (1834 – 1875) was eveneens schrijfster en vooral dichteres. Het geschenk (ook bekend als ‘Grootvaders horloge’) was een van haar populairste en bekendste gedichten.