Belpop Leie Schelde

De muzikale geschiedenis van de Leie Schelde regio is rijk en bijzonder. Van Brielpoort tot Zeverrock, van Meskerem Mees tot Bobby Setter. 

Ontdek de activiteiten tijdens Belpop Leie Schelde in 2023 en 2024. 

Belpop Bonanza fietsroutes

Vanaf Erfgoeddag, zondag 23 april, kan je tijdens een muzikale fietstocht de Belpop-geschiedenis in de regio ontdekken. De Belpop Bonanza fietsroutes zijn uitgestippeld door dé vakmannen bij uitstek: Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing). De twee hebben zich helemaal ingewerkt in het erfgoed van de regio. 

Alles wat je nodig hebt, zijn een fiets en een smartphone. Op verschillende locaties hangt een bordje met een QR-code. Achter elke code wacht een mooi verhaal in woord en beeld

De gedrukte brochure kan je gratis afhalen in de bibliotheken van onze regio. Binnenkort zijn de kaarten ook beschikbaar op andere verdeelpunten.

Klik hier om de digitale brochure van de Belpop Bonanza Leie-Schelde fietsroutes te downloaden.

Download hieronder de routes als gpx-bestand:

Boek Belpop Leie Schelde

Najaar 2023

Dit boek presenteert dertig boeiende en bepalende momenten uit de muzikale geschiedenis van de Cultuuregio Leie Schelde: van Brielpoort tot Zeverrock, van Meskerem Mees tot Bobby Setter.

Het boek wordt gelanceerd in het najaar van 2023.

Foto: Arno in de Brielpoort 18 december 1993, Collectie Leietheater

E-expo Belpop Leie Schelde

Erfgoedbank Leie Schelde

Op de Erfgoedbank Leie Schelde stelden we een e-expo samen die helemaal in het teken van Belpop staat. Ontdek foto’s met bijzondere verhalen uit de muzikale geschiedenis van onze regio! Van lokale en regionale helden tot absolute wereldsterren, van grote rockconcerten tot intieme optredens op zolderkamers… Nostalgie verzekerd voor wie erbij was!

Klik hier om de e-expo te bekijken!

Foto: de Riva in Deurle, collectie Erfgoed Deurle

4 februari 2023 - Leietheater Deinze

We trapten af met een Belpop Bonanza City Special, een zaalshow in Leietheater Deinze op 4 februari tijdens de Week van de Belgische Muziek.

Jan Delvaux vertelt al jaren straffe belpopverhalen op Radio 1 en Canvas. Samen met Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) gaat hij op zoek naar sterke en merkwaardige verhalen uit de Belgische muziekgeschiedenis. In Belpop Leie Schelde ging het duo op zoek naar merkwaardige verhalen over de lokale muziekscene, aangekleed met muziek, foto’s en bewegend beeld. De saus? Humor. Veel humor.

Klik hier voor een terugblik op deze geweldige zaalshow!

Van 30 januari t.e.m. 5 februari 2023

In 2023 was er opnieuw De Week van de Belgische Muziek!
 
Van 30 januari t.e.m. 5 februari 2023 sloegen VI.BE en VRT de handen opnieuw in elkaar met verschillende spelers uit de brede muzieksector en diverse media om muziek van hier opnieuw volop in de schijnwerpers te zetten. Want de Belgische muziekscene is er één om trots op te zijn! Ook het Leietheater organiseerde diverse activiteiten.

Binnenkort meer...

We krijgen er niet genoeg van. Tal van partners zijn momenteel in volle voorbereiding voor bijkomende activiteiten gedurende 2023 en 2024, van aperitiefconcerten tot digitale expo’s en podcasts. Binnenkort meer hierover.

Foto: Café De Reisduif in Hansbeke. Bekend Hansbekenaar Johan Verminnen wijdde zelfs een lied aan het café. Collectie Hugo Schaeck

UiTagenda

Zin in een concert? Snuister door de regionale UiTagenda en beleef een muzikale avond met familie en vrienden. 

#hiergroeitcultuur

Projectpartners van Cultuurregio Leie Schelde

  • Leietheater Deinze
  • Belpop Bonanza (Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing)
  • Cultuurdiensten en bibliotheken van Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm
 

De lijst met partners groeit steeds verder aan. Wil je ook een activiteit organiseren in kader van Belpop Leie Schelde, laat het ons weten via info@cultuurregioleieschelde.be

Foto: Single van de legendarische Deinse McDuff’s Dimension met op de A-kant “Goodbye Forever” en B-kant “I know”. Uitgegeven door Arcade. Op de hoes van dit 45-toerenplaatje is de tourbus van de groep te zien. Collectie: Yves Bostijn, McDuff’s Dimension