Begraafplaats Deinze

Begraafplaats Deinze

Leon Declercqstraat , 9800 Deinze

Omstreeks 1865 legde men de begraafplaats van Deinze op deze plek aan. De eeuwenoude begraafplaats rond de kerk werd in die periode ontruimd.

Vanzelfsprekend vonden de bekende Deinse families hun laatste rustplaats op deze begraafplaats. De grafmonumenten op hun graven bepalen mee het uitzicht van de begraafplaats.  Vooral de monumenten van de hand van beeldhouwer Antoon Van Parys geven de plek een artistieke toets. Van Parys maakte ook het oorlogsmonument van Liboor Slock. Deze jongeman werd in 1915 terechtgesteld door de Duitsers na een veroordeling voor treinspionage.  Slock ligt samen met andere slachtoffers begraven op het ereperk van de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen.  Op de begraafplaats is ook een oorlogsgraf van de Commonwealth aanwezig. Dit graf hoort toe aan de Belgische R.A.F.-piloot Camille de Saint Aubin.

Op de begraafplaats zijn waardevolle graftrommels bewaard gebleven. Deze trommels zijn heden ten dage zeldzaam. Ze werden recentelijk gerestaureerd.

Een opvallend element op de begraafplaats is het 7 meter hoge kruis. Dit kruis werd destijds geplaatst door de Duitse overheid. De Deinse begraafplaats deed vroeger immers dienst als oorlogskerkhof.  Er lagen 2600 Duitse soldaten begraven uit de twee wereldoorlogen. De oorlogsgraven zijn verplaatst, maar het monumentale kruis is gebleven.