Borgwal

Borgwal

Leenstraat 31, Gavere

Het domein Borgwal bepaalt het uitzicht van de dorpskern van Vurste.

Het kasteel en het bijhorende domein ‘Burchwal’ worden voor het eerst vermeld in documenten van 1538. De meest gekende eigenaar was bisschop Antonius Triest, die het gebruikte als buitenverblijf.

Het nog bewaarde gebouwenbestand is hoofdzakelijk 18de-eeuws.  In het meest noordelijke gedeelte is destijds een vierkant binnenerf aangelegd met centraal een fiere duiventoren. In het zuidelijke gedeelte ligt het volledig omsloten ‘cour d’honneur’. Men kan dit plein betreden via een monumentale neobarokke toegangspoort. Het kasteel is gebouwd in barokstijl. De hoofdvleugel heeft een 18de-eeuwse kern, maar de traptoren zou teruggaan tot de 16de eeuw.

Het domein wordt omheind door een 19de-eeuwse bakstenen muur van 1,8 km lang, de langste in zijn soort binnen Oost-Vlaanderen. Het onderhoud van de kasteelgebouwen en het grote domein kostte handenvol geld. Om die reden verliet de laatste adellijke bewoner Borgwal. Graaf Goethals verkocht de eigendom in 1975 aan de congregatie van de Broeders van Liefde. De Broeders vormden het domein om tot een instituut voor personen met een handicap onder de naam ‘Ortho-agogisch Centrum Broeder Ebergiste’.