Brouwerij Ide

Brouwerij Ide

Stationsstraat 3B, Nazareth

De oude schouw van de voormalige brouwerij Ide is een zeer opvallend element in de dorpskern, ooit een van de bloeiendste bedrijven van Eke.

Het verhaal van de brouwerij start rond 1872 wanneer Francis Ide de 16e -eeuwse Eekse herberg ‘De Croone’ met bijhorende stokerij kocht. Hij vormde de aanpalende boerderij om tot brouwerij. In 1918 werden de gebouwen zwaar beschadigd bij het eindoffensief van Wereldoorlog I. De vernielde herberg werd gesloopt en de andere brouwerijgebouwen werden heropgebouwd en uitgebreid.

Het was decennialang een goed draaiende dorpsbrouwerij dat een heel scala van bieren aanbood. De Ide-pils was zeer populair in de streek. Er werd ook limonade op de markt gebracht. Op het hoogtepunt waren alle Eekse café’s in handen van de brouwerij. In de periode 1960-1970 kregen de dorpsbrouwerijen het echter moeilijk om te concurreren tegen de grote concerns en Brouwerij Ide ontsnapte niet aan deze tendens. In 1981 sloten de deuren. Op de voormalige brouwerijsite zijn het brouwerijgebouw en de brouwerswoonst bewaard gebleven. Halfweg de jaren ’90 van vorige eeuw werd het leegstaande brouwerijgebouw grondig gerenoveerd en omgevormd tot cultureel centrum met de toepasselijke naam ‘De Brouwerij’. De schouw en het oude industriële gebouw herinneren blijvend aan feit dat Eke vroeger een bloeiende brouwerij huisvestte.

Historische beelden: Verzamelingen L. Reynvoet & J. Van Looveren