Brouwerij

Brouwerij

Dorp 24, Sint-Martens-Latem

De feitelijke start van dit centrum ging uit van de vereniging “Heemkring Scheldeveld” die zich bij de stichting in 1969 had voorgenomen een streekarchief op te bouwen. De talrijke heemkundige historische werken en tijdschriften vormden de basis van een bibliotheek. Daarnaast werden allerlei documenten verzameld van en over alle dorpen binnen het werkgebied Scheldeveld, zijnde Afsnee, De Pinte, Deurle, Eke, Nazareth, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Zevergem en Zwijnaarde.

Door de aangroei van de bibliotheek werd in 1973 een overeenkomst gesloten tussen de heemkring en de vernieuwde Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Sint-Martens-Latem. In 1984 werd het documentatiecentrum ondergebracht in twee lokalen van de bibliotheek.

In 1987 werd de vzw “Documentatie- en Archiefcentrum voor Kunst en Heemkennis” opgericht. Wanneer het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem in 1990 de gebouwen van de voormalige brouwerij kocht, werd de vzw hierin ondergebracht. Na de openstelling in 1994 is het documentatiecentrum met bibliotheek vandaag nog steeds gevestigd in de oude brouwerij

Het brouwerijgebouw wordt ook regelmatig gebruikt voor lezingen, recepties en vergaderingen.