Bunkerlinie Wereldoorlog II

Bunkerlinie Wereldoorlog II

Steenweg 230, Nazareth

Na de Eerste Wereldoorlog wou België beter voorbereid zijn op een eventuele inval van een troepenmacht. Er werden een hele reeks maatregelen genomen. Eén daarvan was de bouw van een bunkergordel die Gent moest beschermen. De bunkers van het bruggenhoofd Gent werden gebouwd in de periode 1934-1935, over het grondgebied van 20 gemeentes (Astene, Baaigem, Bottelare, Eke, Gavere, Gijzenzele, Gontrode, Landskouter, Lemberge, Melle, Melsen, Moortsele, Munte, Nazareth, Oosterzele, Schelderode, Scheldewindeke, Semmerzake, Vurste en Wetteren).

In Eke werden er maar liefst 21 bunkers gebouwd. Van deze constructies blijven er vandaag slechts 10 over. De bunkergordel heeft nauwelijks dienst gedaan. Voor het gemoderniseerde en zeer wendbare Duitse leger was een bunkergordel geen hindernis.

De Landuitse bunker, hier wat verder op in de Steenweg, werd na de oorlog ingezet voor ‘reclamedoeleinden’. Het logo van Coca-Cola prijkte erop. In de jaren ’90 van vorige eeuw was de constructie onderdeel van een kunstproject. Plaatselijk kunstenaar John Quivron vormde de bunker tijdelijk om tot vredesmonument.