Burgerlijk Godshuis

Burgerlijk Godshuis

Drapstraat 16, Nazareth

Het Burgerlijk Godshuis van Nazareth werd in 1878 opgetrokken. De geschiedenis van dit gebouw start eigenlijk in De Pinte, dat tot 1868 een gehucht was van Nazareth, bekend als ‘Klein Nazareth’. Tot dan werden de Nazarethse ouderlingen opvangen in het Kasteel Scheldevelde dat dienst deed als godshuis. Toen De Pinte uiteindelijk een zelfstandige gemeente werd, had Nazareth nood aan een eigen godshuis.

In 1877 schonken baron Kervyn de Volkaersbeke en zijn vrouw een stuk grond aan het ‘Wielekinebosch’, waarop het nieuwe hospice ‘Wielekine’ zou gebouwd worden. De Ledebergse architect De Noyette tekende het gebouw dat hij een vrij pure neogotische stijl gaf. Het beeld van de Heilige Sint Vincentius a Paulo, patroonheilige van de liefdadigheid, werd in een nis in de voorgevel geplaatst. Het godshuis deed meer dan een eeuw dienst als bejaardenhome.

Sinds 1995 biedt het onderdak aan meerdere verenigingen met maatschappelijk nut. Zo is o.a. het Consultatiebureau voor Kind en Gezin in het gebouw gevestigd. Ook het oorlogsmuseum 11 November is er te vinden. In december 2010 vestigde het Erfgoedhuis zich ook in het gebouw. Het is nu een erfgoedantenne, waar het inventariseren en digitaliseren van oude foto’s, dia’s en filmpjes uit de streek centraal staan.

Historische beelden: Verzameling J. Van Looveren