Carlos Dierickx

Carlos Dierickx

Carlos Dierickxplein , Gavere

Carlos Dierickx, geboren op 9 februari 1916, was decennialang dokter en burgemeester te Asper en vooral een echte volksvriend, die nooit om een grap verlegen zat.

Dierickx liet in zijn jonge jaren al van zich spreken. Als student was hij de initiatiefnemer van de ‘bezetting van het Gravensteen’.  Dierickx was daarenboven een verdienstelijk sportman. Hij speelde een tijd voetbal in 2de nationale. Hij nam met zijn moterfiets deel aan wedstrijden en gedurfde weddenschappen.

In 1946 stapte Carlos Dierickx in de gemeentepolitiek op vraag van de toenmalige Asperse dorpspastoor. Pastoor Van Langenhove wou vlak na de oorlog een dorpsruzie vermijden en zag in dokter Dierickx de ideale burgemeester.  Carlos werd populair als burgemeester.   Dierickx ging prat op zijn onafhankelijkheid. Zijn partij VOG (Vrije Onafhankelijke Gemeentebelangen) behoorde tot geen enkele politieke familie. Dierickx bleef tot het einde van zijn politieke loopbaan de burgemeesterssjerp dragen (een oppositiekuur tussen 1953-1959 uitgezonderd).

Tot eind 1976 was hij burgemeester van Asper, na de fusie werd hij burgervader van Gavere. In 1994 werd hij een laatste keer verkozen tot burgemeester. De 79-jarige Dierickx was toen de oudste burgemeester van Vlaanderen. Halverwege zijn ambtstermijn ging hij op rust. Carlos overleed op 3 september 2003.  In 2005 kreeg volksvriend Carlos een bronzen standbeeld van de hand van kunstenares Kristien Vervaet op een naar hem genoemd plein in het centrum van Asper.