De Edemolen

De Edemolen

Steenweg Deinze 148, Nazareth

De Edemolen was het toneel van een zwaar gevecht aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. De houten molen overleefde de strijd, maar werd in 1934 toch afgebroken.

Begin oktober 1914 ondernamen Duitse troepen verkenningstochten in de streek. Uiteindelijk doel was het veroveren van het strategisch belangrijke Antwerpen.De Belgische legerleiding vroeg bijstand aan alle ordehandhavers.  In Nazareth botste een eskadron Luikse burgerwachters ter hoogte van de Edemolen op Duitse verkenners.  Met hulp van een automitrailleur dreven ze de Duitsers uiteen en vertrokken.

Rijkswachtkapitein Camiel Frémault hoorde het gevecht en dacht de Luikse Burgerwacht  hulp nodig (hij had hen voordien ontmoet). Frémault keerde met zijn peloton rijkswachters op de fiets terug naar de Edemolen.  Hij botste erop een grote Duitse overmacht, maar ging het gevecht aan. Frémault verschanste zich met zijn groep rijkswachters (bijgestaan door enkele leden van de Burgerwacht) in de huizen rond de Edemolen.

De strijd duurde uren. Na een tijd staken de Duitse soldaten de huizen waarin de Belgen zich verschansten in brand. Frémault en zijn mannen trokken zich terug rond de Edemolen, maar bij het vuurgevecht werd de rijkswachtkapitein dodelijk getroffen. Verschillende rijkswachters lieten het leven, net als een paar leden van de Burgerwacht.

Het gevecht werd beëindigd toen de gealarmeerde Luikse Burgerwacht terugkeerde. De Duitsers gingen op de vlucht toen ze ook Franse troepenversterking zagen naderen.

De dag van het gevecht (7 oktober) werd in 1937 verheven tot Feest van de Rijkswacht.

De Federale Politie herdenkt de gebeurtenis nog ieder jaar met de nodige luister.

Historische foto’s: Verzameling Leon De winter.