De rots Lucien Buysse

De rots Lucien Buysse

Lucien Buyssestraat , 9800 Deinze

Coureur en Flandrien Lucien Buysse (1892-1980) is zonder twijfel de gekendste Wontergemnaar. Lucien was afkomstig uit een eenvoudig gezin. Hij werd naar eigen zeggen renner omdat het hem ‘verleed was te werken’.

Naast Lucien waren ook zijn broers Marcel en Jules zeer succesvol. Beide broers reden mee in de Tour van 1926, die Lucien won. Marcel haalde zelf zijn beste Tourresultaat in 1913, toen hij de 3e plaats haalde in het eindklassement. Hij won dat jaar bovendien 6 van de 15 etappes. Verder won hij de Ronde van Vlaanderen in 1914. Jules Buysse liet zich vooral zien tijdens de Ronde van Frankrijk uit 1926. Hij won er de eerste rit, droeg 2 dagen de gele trui en werd 9e in de eindstand.

Na zijn wielercarrière werd Lucien een tijd kippenkweker. In 1964 nam hij in Deinze het café van zijn zoon Marcel over. Lucien herdoopte het etablissement tot café Aubisque, naar de col waar hij de basis legde voor zijn Touroverwinning uit 1926. Lucien was tot op hoge leeftijd altijd bereid om een heroïsch wielerverhaal te vertellen. De wielerheld overleed in 1980 op 87-jarige leeftijd.

Ter nagedachtenis aan deze flandrien realiseerde het Comité Lucien Buysse dit bord met gedicht, in deze nieuwe Wontergemse straat, met trots naar deze wielerheld genoemd.

Bron: J. De Vlieger, De rots Lucien Buysse, Eeklo, uitgeverij de Eeclonaar, 2005, 192 p.

Beeldmateriaal: Comité Lucien Buysse VZW