De treurende vrouw

De treurende vrouw

Kongoplein, 9800 Deinze

Het monument met de “De treurende vrouw” herdenkt de burgerslachtoffers die bij de gijzeling van 25 mei 1940 aan de Deinse Vaartbrug omkwamen.

De Ardense Jagers trachtten elke Duitse poging tot oversteek van de Vaart tegen te houden. Het verzet van de Jagers verraste de Duitsers, waarop ze op 25 mei mannelijke burgers gevangen namen. De Duitse soldaten stelden de 150 gijzelingen op als levend schild voor de Vaartbrug, om zo het zicht van de Jagers te beletten.

Wanneer de aanval losbarstte, vroegen beide tegenstanders om artilleriesteun. Zowel de Belgische artillerie als de Duitse nam de omgeving van de gesprongen Vaartbrug onder vuur.

Tijdens de beschieting raakte een scherfgranaat een dakrand en de explosie maaide de groep burgers neer. 38 Deinzenaren en vluchtelingen kwamen bij de gijzelactie om, tientallen anderen werden zwaargewond, daar waar de fontein vandaag onder het oog van “De treurende vrouw” de impact van het geweld weg wil wassen.

Historische foto’s: Verzameling Peter Taghon , vzw Vinkt, mei 1940, waartoe de mens in staat is? & Museum van Deinze en de Leiestreek