Fontein

Fontein

Markt, Gavere

Gavere is bekend om zijn karakteristieke sterk hellend markt en op het laagste gedeelte van het plein staat de bekendste fontein van de streek.

Vroeger was ze van levensbelang voor de Gaverlingen. De fontein is opgericht na de grote brand van 1726. Toen werd haast het hele dorp in de as gelegd bij gebrek aan bluswater. Het Oostenrijkse Bewind gaf pas in 1780 een toelating om de fontein te installeren op markt.

De neoclassicistische arduinen fontein werd ontworpen door Louis Montoyer (1749-1811), die zich van ambtenaar had opgewerkt tot hofarchitect van het Oostenrijkse Gouvernement in Brussel. Vaag zie je nog het jaartal 1781 gebeiteld in de fontein, samen met een bronzen medaillon met de letters ‘S.P.Q.G.’ op de twee zijden. Dit staat voor Senatus Populus Que Gaverenis of Bestuur en Volk van Gavere. Aan het begin van de 20e eeuw tapte een klein netwerk van drinkwaterpompjes water af van de fontein. Dit gebruik ging verloren met de aanleg van de waterleiding.

Tussen september 1981- notabene op haar 200ste verjaardag- en mei 1982 was er geen fontein te bespeuren op de markt. Het monument werd in die periode gerestaureerd naar een ontwerp van architect De Pelsmaeker. Bij de terugkeer werd er stevig gefeest en stroomde er even bier uit de fontein. De Gaverlingen hebben haar sinds lange tijd in het hart gesloten.