Hof ter Groene Walle

Hof ter Groene Walle

Kunstschildersweg 5, De Pinte

Het Hof ter Groene Walle is de enige overblijvende historische hoeve op De Pinte. Ze maakte oorspronkelijk deel uit van het Scheldeveld, een uitgestrekt heidegebied. De hoeve werd voor het eerst vermeld in 1249. De kern van de huidige hoevegebouwen zou teruggaan tot in de 17e eeuw, maar wat je ziet stamt voornamelijk uit de 18e eeuw. De hoeve had oorspronkelijk een rechthoekige omwalling, vandaar de naam. Deze werd in fases gedempt tussen ca. 1735-1835. Het uitzicht van de boerderijgebouwen is goed bewaard, net zoals het interieur van de hoeve. Het lijkt alsof de tijd er bleef stilstaan. De vloeren, de schouw, de oude balken, de haard met bordenlijst en de typische Leuvense stoof hebben de tand des tijds overleefd.

Doorheen de geschiedenis was ‘Het Hof ter Groene Walle’ eigendom van verschillende adellijke families, die de hoeve verpachtten aan landbouwers. In 1958 kocht de familie Cnudde ‘Het Hof’, nadat ze de boerderij eerst hadden gepacht. Na de dood van de ouders bleven de 7 kinderen Cnudde op de hoeve. Geen enkele van de zeven kinderen was getrouwd en de enige dochter fungeerde wat als gezinshoofd. De ‘Cnuddekes’ waren zeer traditionele landbouwers, waar modernisering geen prioriteit was. Ze bleven met paard en kar werken. Anno 2000 was dit een curiosum in het snel veranderende De Pinte.

In 2011 werd de hoeve en de omliggende landerijen beschermd. Een laatste authentiek deeltje van De Pinte is zo gevrijwaard. Het domein is nu in private handen. Gelieve het niet te betreden.