Kapel Maria Hulp der Christenen

Kapel Maria Hulp der Christenen

Posthoornstraat 70 A, Zulte

De kapel Maria Hulp der Christenen was oorspronkelijk een gewoon pand dat omstreeks 1972 omgevormd werd tot bidplaats, want door het drukke verkeer op de Rijksweg was er behoefte aan een kapel in dit deel van Machelen. Zo diende men de drukke weg niet langer over te steken om de mis bij te wonen.

In 1989 werd het oude gebouw gesloopt en er verscheen een nieuwe kapel. In 1993 ging de Machelse kunstenaar Roger Raveel aan de slag met het interieur van de kapel. Hij gaf zijn concept de titel ‘Religie van het Leven’ mee. Raveel wou dat zowel gelovigen als niet-gelovigen zich zouden terugvinden in het interieur.

De kapel staat bol van verwijzingen naar het geloof, maar dan wel door de ogen van Roger Raveel. Hij moderniseerde de eeuwenoude christelijke symboliek. Raveel deed hier veel meer dan het aanbrengen van fresco’s en het maken van schilderijen. Hij ontwierp ook het altaar, de glasramen en het opvallend tabernakel uit klei. De ‘Religie van het Leven’ bleek een geslaagd project, want de kerkelijke gezagsdragers konden zich vinden in de moderne aankleding van het interieur. In 1999 -zes jaar na de onthulling van ‘De Religie van het Leven’ – deed Roger Raveel afstand van zijn rechten op de kunstwerken in de kapel, ten gunste van de Machelse kerkfabriek.

Rondleidingen in de kapel zijn mogelijk op afspraak.

Foto interieur: verzameling Luc Levrau en Cultuurregio Leie Schelde, © Roger Raveel