Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Keistraat, De Pinte

 De neogothische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede stamt uit 1883 en verving een monumentaal kruisbeeld op de stam van een oude beukenboom.

Vandalen hadden het kruisbeeld zwaar beschadigd, waarop de gemeentesecretaris Isidoor van Kerrebroeck besloot op dezelfde plek een kapel op te richten toegewijd aan Maria. Hij was immers eigenaar van het perceel en zijn vrouw was zwaar ziek. Het is niet denkbeeldig dat hij via de bouw van de kapel de genezing van zijn echtgenote wou afsmeken. Isidoor van Kerrebroeck liet de oude beukenboom omhakken om plaats te maken voor de kapel, en plaatste in ruil twee nieuwe beuken en twee lindes. De lindebomen zijn verdwenen, maar de twee beuken hebben de tand des tijds overleefd.

De echtgenote van Isidoor Van Kerrebroeck overleed, maar de man keerde het geloof de rug niet toe. Hij zorgde tot zijn dood voor de kapel en sindsdien wordt het gebouwtje onderhouden door omwonenden. In de kapel staat een klein Christusbeeld, maar oorspronkelijk stond er een beeldje van ‘Maria van Vrede’.