Kapel Sint-Jozef

Kapel Sint-Jozef

Weldendreef, De Pinte

De Sint-Jozefkapel is de grootste en oudste kapel van Zevergem. Het gebouwtje staat vlakbij de dreef die naar het Kasteel van Welden loopt en maakt deel uit van dit kasteeldomein. De kapel werd in 1878 opgetrokken in neogotische stijl, in opdracht van de gebroeders Edouard en Jozef de Meulenaere.

Beide adellijke heren woonden op het kasteel van Welden. De reden waarom de gebroeders deze kapel op hun eigendom lieten oprichten is nooit volledig uitgeklaard. Volgens de overlevering (verteld op de Zevergemse scholen) was een lid van de familie de Meulenaere in Congo aangevallen door een krokodil. Het slachtoffer kon ternauwernood aan de dood ontsnappen. De kapel zou er gekomen zijn als dank voor de ‘miraculeuze redding’ van het familielid van Edouard en Jozef. Zeker is dit echter niet.

De Sint-Jozefkapel springt vooral in het oog door de mooie neogotische voorgevel. Het interieur van de kapel is vrij druk. Er staan een aantal Onze-Lieve-Vrouwbeelden en twee Heilig Hartbeelden. Op het altaar rust een gepolychromeerd beeld van de Heilige Jozef. Tijdens de zomermaanden wordt de kapel vaak bezocht door wandelaars en fietsers.