Kasteel De Pinte

Kasteel De Pinte

Kerkplein 8, De Pinte

Het kasteel van De Pinte met bijhorend park is ontstaan in verschillende fases. Stoker Bernard Verniers en zijn vrouw Eleonore De Brabandere kochten in de loop van de eerste helft van de 19e eeuw enkele percelen grond met bijhorende oude hoeve aan tussen de huidige Baron de Gieylaan en de Groenstraat. Hij liet deze hoeve slopen in 1847. Op de vrijgekomen plek werd hun buitenverblijf met neoclassicistisch uitzicht gebouwd. Het kreeg de naam “La Pinte”.

Vanaf 1881 deed het buitengoed dienst als hoofdverblijfplaats en werden het omliggende park en vijver aangelegd. In 1901 werden achterin het park paardenstallen gebouwd. Het domein kreeg daardoor steeds meer het uitzicht van een kasteelpark. Er kwamen ook serres, waarin men groenten, fruit en bloemen kweekten. In 1932 werd het hoofgebouw omgevormd tot kasteel in opdracht van de toenmalige eigenaar Hubert Viteux. Er werd een toren met belvédère bijgebouwd en binnenin werd alle comfort voorzien. Vanaf 1942 deed het gebouw enkele jaren dienst als gemeentehuis.

Na Viteux’ dood in 1958 werd het kasteeltje te koop gesteld. De gemeente was geïnteresseerd, maar de familie de la Kethulle de Ryhove was hen voor. In 2002 werd het kasteel opnieuw te koop aangeboden en ditmaal ging de gemeente wel over tot de aankoop. Het gemeentebestuur wou immers vermijden dat er aan het prachtige park middenin de dorpskom werd geraakt. Sinds 2009 heeft het kasteel een horecafunctie. Momenteel is er een feestzaal ondergebracht in het kasteelgebouw. De feestzaal draagt de toepasselijke naam ‘Kasteel Viteux’. In het koetshuis is een restaurant gevestigd met de al even toepasselijke naam ‘Café Hubert‘.