Kasteel Nazareth

Kasteel Nazareth

Kasteelstraat 16, Nazareth

Het kasteel van de heren van Nazareth werd in 1771-1772 vernieuwd en vergroot door Lodewijk-Emmanuel van Rockolfing en zijn vrouw Francisca de Ghellinck. Hij was de laatste heer van Nazareth. Zijn kleindochter trad in 1843 in het huwelijk met Philips-August Kervyn de Volkaersbeke.

Het kasteel bleef generaties lang in handen van de familie Kervyn de Volkaersbeke, maar ze deden het recentelijk van de hand. Het vierkante kasteeldomein is volledig omwald. Het kasteelgebouw werd getekend door architect Jean-Baptist Simoens in Lodewijk XVI-stijl.  In de voorgevel staan het jaartal ‘1771’ en de wapenschilden van de families Kervyn de Volkaersbeke en de Ghellinck gebeiteld. De binnenzijde van het gebouw is net als de buitenzijde geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl.

Het kasteel beschikte over een kunstenkabinet met werken van Teniers, De Craeyer en Liemaecker. Er was een ruime bibliotheek waarin ook handschriften zaten, grotendeels verzameld door Baron Philippe Keryn de Volkaersbeke (1815-1881). Hij was volksvertegenwoordiger en burgemeester van Nazareth, maar eveneens een zeer verdienstelijk historicus en kunstschilder.

De natuur in de omgeving is prachtig. Verschillende statige dreven verbinden het kasteeldomein met het dorp van Nazareth.