Kasteel Te Lake 

Kasteel Te Lake 

Linkeroever 37, Zulte

Het huidige kasteel Te Lake is 18de-eeuws, maar werd al vermeld in de 13de eeuw. De oorspronkelijke kasteelsite met walgracht was een slot met twee torens en ophaalbruggen van waar de heerlijkheid ‘Te Lake’ werd bestuurd. Het werd in 1748 afgebroken in opdracht van de heer Limnander, die er een comfortabeler kasteel liet bouwen. Ook de dienstgebouwen dateren uit die periode. Het nieuwe kasteel werd opgetrokken in een zuivere neoclassistische stijl, die naar het interieur werd doorgetrokken.

Kasteel Te Lake kreeg na Limnander verschillende eigenaars. In 1912 werd het aangekocht door de Paters Oblaten van Oudenaarde, die er een rusthuis voor oude paters vestigden en starten er een melkerij op. In 1920 kocht Alfred Versele de eigendom. Hij was de directeur van de Zultse brouwerij Anglo-Belge en fervent paardenliefhebber. De man begon een hengstenkwekerij op het domein en bouwde ook de melkerij met de naam ‘Leiedal’ verder uit. In 1972 raakte het domein wat geïsoleerd van het dorpscentrum door de aanleg van het Leiekanaal.

Het kasteel werd tussen 1989-1990 grondig gerestaureerd en werd tussen 2012 en 2013 terug opgefrist. Het doet sinds 2014 terug dienst als feestzaal. Het kasteel is enkel op afspraak te bezoeken.