Kasteel Van Crombrugghe

Kasteel Van Crombrugghe

Kasteeldreef 1, 9800 Deinze

Al in 1698 wordt melding gemaakt van een kasteeltje op deze plek. Het goed deed vanaf het begin van de 18de eeuw dienst als buitenverblijf van de Heren van Drongen. Aan het einde van de eeuw kwam de eigendom in handen van de familie van Crombrugghe, die het bakstenen kasteeltje in de periode 1845-1847 lieten verbouwen in classicistische stijl door de Gentse architect Minard.

Ook de koetshuizen en dienstwoning ademen classicisme uit. Aanvankelijk waren alle gebouwen bepleisterd, maar dit werd in 1948 verwijderd. Daarnaast kan men op het domein ook een hovenierswoning en orangerie vinden, grotendeels in de originele staat bewaard.  Joseph Van Crombrugghe (1770-1842), ook burgemeester van Gent, was een plantenliefhebber die in 1845 de orangerie liet optrekken om zijn oranjebomen te herbergen.

De familie Van Crombrugghe speelde een rol in de Belgische politiek en leverde – tot de fusie met Deinze in 1977 – de burgemeester van Sint-Martens-Leerne. De familie heeft het kasteeldomein nog steeds in haar bezit.  Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.