Kasteel van Olsene

Kasteel van Olsene

Terwallenstraat , Zulte

Op de plek van het huidige kasteel van Olsene stond tot in de 19de eeuw het ‘Hof ter Wallen’. Dit gebouw neigde sterk naar een versterkte burcht. Het ‘Hof’ was ook al volledig omwald. In 1854 werd de oude burcht in opdracht van toenmalige eigenaar jonkheer Jozef Polydoor Piers tot op de fundamenten afgebroken. De oude funderingen vormden de ondergrond voor het nieuwe waterkasteel. De bekende Gentse architect Louis Minard ontwierp het kasteel. Ook het interieur was van zijn hand. Het gebouw werd tussen 1854-1859 opgetrokken in neo-renaissancestijl gecombineerd met neo-gotiek. ater. Het waterkasteel is alleen te bereiken via een stenen boogbrug.

Op het kasteeldomein bevindt zich ook een neerhof. De dienstgebouwen staan er nog. De twee paviljoenen aan de ingang stammen uit de 18de eeuw. Ze zijn opgetrokken in Spaanse stijl en ouder dan het het kasteel. Ze stonden er al ten tijde van het ‘Hof ter Wallen’.

Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek. Jammer, want het interieur van het gebouw is de moeite waard. Er zijn verschillende oosterse elementen in het interieur verwerkt. Het kasteel beschikt ook over een eigen bibliotheek en kapel.

Tot 2002 werd het kasteel bewoond door telgen uit het geslacht Piers de Raveschoot. De familie leverde decennialang de burgemeesters van het dorp. Het kasteel is nu in privéhanden, maar de eigenaars zijn niet meer van adel. Het gebouw is aangepast aan de hedendaagse normen en uitgerust met het modernste comfort.

Dit kasteel is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.