Kerk met Lovaertorgel

Kerk met Lovaertorgel

Poeseledorp 1a

In 2021 zal het 900 jaar geleden zijn dat in Poesele voor het eerst een kerk werd vermeld. De huidige kerk in neogotische stijl dateert van het midden van de 19de eeuw. Het is een hallekerk met driebeukig schip van vier traveeën, met achtkantige westertoren.

Het meubilair in de kerk is hoofdzakelijk neogotisch met als blikvanger het beschermde Louis Lovaertorgel uit 1870, waarvan de orgelkas werd ontworpen door Florimond Van de Poele (Schelderode) en vervaardigd in het atelier van kunstschrijnwerker Leonard Blanchaert (Sint-Denijs-Westrem). Louis Lovaert behoorde tot een orgelbouwersfamilie met roots in Poesele.

Aan de oostzijde van de kerk de grafsteen uit 1555 van de Poeselse baljuw Gheerolf De Ruuter en zijn echtgenote, de oudst bewaarde grafsteen van een niet adellijk echtpaar in Vlaanderen.

Op de zuidzijde van de kerk het herdenkingsmonument WO II van de Gentse kunstenaar Oscar Sinia uit 1945.

Vroeger kwam men hier van heinde en verre dienen op “Poesele nuchting”  (10 augustus) voor de H. Laurentius die werd vereerd tegen huiduitslag, virussen en koortsen. In 1860 werd hier een broederschap opgericht van de H. Donatus, beschermheilige tegen de bliksem en de schadelijke natuurelementen.

Vooraan op het kerkhof staat een prozapaneel van de schrijfster Monika van Paemel die in 1945  werd geboren in de Poekestraat.