Kerkhof Deurle

Kerkhof Deurle

Dorpsstraat , Sint-Martens-Latem

De Deurlese begraafplaats ligt sinds de 11e eeuw op deze plek en werd in 1979 als dorpszicht beschermd. Het is een charmant dorpskerhof waar een resem bekende kunstenaars een laatste rustplaats hebben gevonden. Vertegenwoordigers van de Latemse School zoals Gustaaf De Smet, Leon De Smet, Xaveer Decock, Jenny Montigny en Albert Claeys alsook toneelschrijver Gaston Martens werden hier begraven. Een aantal van hun graven zijn echte kunstwerken. Op het grafmonument van Decock is een beeltenis van de schilder aangebracht. Een beeld van Constant Permeke siert het graf van Gust De Smet.

Verder zijn er plaatselijke edellieden bijgezet. De familie de Spoelberch liet er in 1912 een grafkapel optrekken. Het grafmonument rechts van de westgevel van de kerk hoort toe aan de familie della Faille d’Huysse.

Bij de kerkingang is een oorlogsgedenkteken opgericht. Daaronder ligt de oorlogsvrijwilliger Alfons Blomme begraven, die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Twee lindebomen aan de voorzijde van de kerkhofmuur zijn ‘vrijheidsbomen’. De grootste uit 1905 herdenkt 75 jaar Belgische onafhankelijkheid. Deze aan de linkerzijde werd in 1920 aangeplant ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. In 1976 waaide deze om en werd de linde vervangen door een ander exemplaar.