Klokkeput

Klokkeput

Dorp 8, Sint-Martens-Latem

De Klokkeput kreeg zijn naam door de idyllische mooie vijver die op het domein ligt. De put ontstond door turfwinning en wordt de ‘Klokkeput’ genoemd. Het huidige restaurant kent een rijke geschiedenis. In het begin van de 20ste eeuw was het etablissement een volkscafé annex kolenhandel met de naam ‘De Klok’. Nadat de uitbaters het oude café verlieten, stichtte een groep Latemnaars de vzw ‘De Klokkeput’. Tot die groep hoorden o.a. Raf Van den Abeele, meester-kleermaker Albert Dhaene, Frans Wattez, Robert De Meter, Jan Dhaese, enz…

In de jaren 1960 kende het café zijn gloriejaren onder de naam ‘De Klokkeput’. Miel De Cauter was in die periode uitbater van het etablissement. Hij stond garant voor lekkere maaltijden, maar De Cauter maakte er ook  een ontmoetingsplaats voor kunstenaars van. Bovendien waren er regelmatig optredens van kleinkunstenaars. Het café verwierf tot buiten de provinciegrenzen bekendheid. Het was toen echt ‘the place to be’ in Sint-Martens-Latem.

Nadat De Cauter stopte verloor de zaak het aura van kunstenaarscafé, maar men kan er nog steeds terecht voor culinaire geneugten in een sfeervol kader.