Koutermolen

Koutermolen

Molenstraat , Sint-Martens-Latem

De zogenaamde Kouter is het voormalig akkerland van Latem. De prachtige molen op deze plek heet dan ook toepasselijk Koutermolen.

De molen, een houten korenwindmolen uit de veertiende eeuw (eerste vermelding in 1373), is de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek. Tijdens de godsdiensttroebelen in de 2de helft van de 16de eeuw werd de moIen vernield, maar na 1600 terug heropgebouwd. Tussen 1778-1779 voegde men aan de constructie een rosmolen toe; een molen aangedreven door een paard. In 1798 werd de molen openbaar verkocht als kerkelijk goed.

De molen werd omstreeks 1977 gedemonteerd en verplaatst naar de andere zijde van het molenaarshuis, waar de molen nu meer wind vangt. De ‘verhuis’ gebeurde op vakkundige wijze, de technische infrastructuur is vrijwel intact gebleven. De molen is nog steeds maalvaardig.

In de schilderkunst is de Latemse molen altijd een onderwerp van de eerste orde geweest. Kunstenaars als Valerius de Saedeleer, Maurice Sys, Gust De Smet en Albert Saverys hebben haar geregeld op hun doeken gebracht.