Kruiswege

Kruiswege

Heerdweg 63, 9800 Deinze

De zogenaamde Slag om Vinkt is een van de bloedigste episodes van Wereldoorlog II in de streek en hier in Kruiswege speelden zich toen gruwelijkheden af die de verbeelding tarten.

Tussen deze wijk en het dorp van Vinkt boden de Ardense Jagers verbeten weerstand tegen de oprukkende Duitsers. Verdekt vanuit de velden en boerderijen namen de Jagers Duitsers onder vuur. Dit gaf de indruk dat ze door burgers werden belaagd. Bijgevolg richtten de Duitse troepen bij café De Haring een tijdelijk hoofdkwartier met controlepost op. Ze verzamelden er tal van inwoners en voorbijgangers in de tuin.

Wat verderop richting Vinkt zetten ze een veldhospitaal op bij de hoeve Van der Vennet. Hier executeerden ze de eerste drie burgers, op maandag 27 mei. Later executeerden ze nog enkelen op de nabije hoeve Van Steenkiste.

Op dinsdag 28 mei, al na de Belgische capitulatie, organiseerde men nog een verzamelplaats voor vluchtelingen, in de richting van Nevele bij de weide Cocquyt net naast café De Haring. Deze mensen waren op terugweg naar huis maar twee onder hen werden weggebracht en neergekogeld.

Historische foto’s: Verzameling Peter Taghon & vzw Vinkt, mei 1940, waartoe de mens in staat is