Latemse Kluis

Latemse Kluis

Kapitteldreef 40, Sint-Martens-Latem

De Latemse Kluis is een voormalig buitengoed van de paters dominicanen uit Gent, omstreeks 1930 gebouwd op gronden van de kunstschilder Edgard Gevaert (1891-1965).

Het is een zeldzaam voorbeeld van recreatieve, religieuze infrastructuur die discreet onderdak moest bieden aan een groot aantal gasten. Het ontwerp is van Edgar Magerman. Karakteristiek voor zijn stijl is het hoog ogiefdak met driehoekige dakkappelletjes.

In de jaren dertig werd de Kluis het trefpunt van Latemse kunstenaars die op gezette tijd exposeerden in de Gentse galerie Ars. De galerie uit 1932 was een initiatief van de dominicanen met als doel de kunst in tijden van crisis te steunen. Bijna al de Latemse kunstenaars van die tijd, Gust De Smet, Albert Servaes, Alberts Saverys, Jules De Sutter, Hubert Malfait, hebben hun werken getoond op de Nederkouter in Gent, de thuisbasis van Kunstzaal Ars. Bekend is het banket van de zomer 1934 dat plaatsvond rond de Kluis met tal van Latemse schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters, musici e.d. als gast.

De begane grond werd ingericht als woongelegenheid, de eerste verdieping als museumzaal voor wisselende exposities. Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.