Leerlooierij Altan

Leerlooierij Altan

Looierijstraat 134, Zulte

In Zulte waren er vroeger verscheidene looierijen actief. De Tannerie was de grootste en meest bekende looierij van de streek.

Nu blijft er van deze industrie in Zulte weinig over, met uitzondering van Leerlooierij Altan. Dit bedrijfje is zelfs de enige overblijvende ambachtelijke leerlooierij van Vlaanderen. Adolf Lefevre stichtte leerlooierij Altan. Hij was meestergast in een andere looierij, maar besloot in 1934 om voor eigen rekening te beginnen werken. Het eerste ‘bedrijfsgebouw’ was een aangekochte houten legerbarak uit de Eerste Wereldoorlog.

De firma groeide gestaag en er werden steeds meer machines aangekocht. Achter de legerbarak werd een nieuw pand opgetrokken, maar dit bleek niet voldoende. In 1945 werd alles afgebroken en Altan verhuisde naar de huidige locatie. In de Looierijstraat kende de firma een echte bloei. Op het hoogtepunt had de leerlooierij 8 à 10 personeelsleden in de dienst.

Zoals zovele leerlooierijen kreeg Altan het moeilijk door de concurrentie met de lageloonlanden. Het bedrijf moest de deuren sluiten. In de jaren 2000 besloot Johan Lefevre, de kleinzoon van Adolf, om de leerlooierij terug op te starten. Altan verwerkt nu hoofdzakelijk struisvogelvellen tot hoogwaardige lederen producten.  Men laat de bezoekers ook kennismaken met de werking van een ambachtelijke leerlooierij. Dit betekent een trip door een stuk archeologisch erfgoed. Naast de toepasselijke lederwarenwinkel is er een shop met Spaanse wijnen in de bedrijfsgebouwen gevestigd, evenals een feestzaal/cafetaria. Een deel van de gebouwen kan gehuurd worden als tentoonstellingsruimte.