Edgard Gevaertdreef 10, Sint-Martens-Latem

Kunstschilder Edgard Gevaert vestigde zich op dit domein in de jaren 1920 samen met vrouw Marie Minne, de dochter van George Minne. Hij bouwde er een zelfontworpen huis en stichtte een groot gezin. Na een periode van onderduiking in Frankrijk, keerde het gezin na de Tweede Wereldoorlog terug. Als pacifist zette Gevaert zich in voor een utopische wereldregering en -parlement. Zijn pacifistische activiteiten brachten de familie in contact met een Japanner die hen aanraadt hun voedingspatroon te veranderen.

Geïnspireerd begon de familie zelf macrobiotische voedingsmiddelen te produceren en richtte het bedrijf LIMA op. De firma ontpopte zich tot pionier van biologische en vegetarische voeding. Hun zuurdesembrood, rijstwafels en muesli werden zelf tot in Amerika ingevoerd. In volle hippieperiode ontstond hier een commune die bekend stond voor zijn non-conformistische ideeën.

Een aantal van de gebouwen van de Gevaerts staan er vandaag nog steeds. In de oude LIMA-fabriek is vandaag een kunstgalerij gevestigd. Het museum Gevaert-Minne aan de overkant van de dreef is gehuisvest in het ouderlijk huis van de familie.

Foto’s verzameling Ann Van Marcke ( ook veel beeldmateriaal op Erfgoedbank Leie Schelde)