Monument Renaat De Rudder

Monument Renaat De Rudder

Vosselarestraat 

Renaat De Rudder werd geboren in 1897 in Oostakker, maar verhuisde met zijn familie naar Landegem, waar zijn vader hovenier werd op het kasteel.

Op 17-jarige leeftijd bood hij zich tijdens de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan bij het Belgisch leger en kwam terecht inde loopgraven aan de IJzer. Daar raakte hij sterk verontwaardigd over de behandeling van Vlaamse soldaten door hun eentalige Franstalige officieren. Hij gaf een soldatenkrantje en pamfletten uit. De militaire overheid liet hem daarvoor even opsluiten, maar hij kwam snel vrij na protest van de Vlaamse soldaten.

Tijdens een verkenningstocht raakte hij op 17 december 1917 dodelijk gewond door een Belgische kogel. Hij werd begraven in Westvleteren, maar in 1932 zette men zijn stoffelijk overschot bij in de crypte van de IJzertoren in Diksmuide.  Hij is uitgebeeld als een van de vier standbeelden die het  Vlaamse IJzerleed  symboliseren in de huidig Paxpoort . Deze beelden waren oorspronkelijk verwerkt in de eerste IJzertoren, die in 1946 werd opgeblazen.