mudel, Deinze

mudel, Deinze

Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze

Het mudel (Museum van Deinze en Leiestreek) is sinds 1981 gevestigd op de huidige locatie langs de Leie. Het was het eerste gebouw met een specifieke museumfunctie dat sinds de Tweede Wereldoorlog in België werd opgetrokken. De permanente collectie staat opgesteld in ruime museumzalen met doorkijk naar de museumtuin.

In het museum worden jaarlijks ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Blikvanger van het museum is de ‘Bietenoogst’ geschilderd door Emile Claus. De kunstenaar schilderde dit majestueuze schilderij in 1890 in Astene langs de Leie vlakbij zijn ‘Villa Zonneschijn’.

De vaste collectie van het museum omvat werken van kunstenaars die hun inspiratie vonden in de Leiestreek. Er zijn werken te bewonderen van Gustave van de Woestyne, George Minne, Constant Permeke, Valerius De Saedeleer, Leon en Gustave De Smet, enz. Ook bekende kunstenaars van de 2e helft van de 20ste eeuw, zoals Raoul De Keyser die internationale waardering geniet.

De Leiestreek heeft ook een rijk industrieel verleden. De afdeling erfgoed van het museum toont objecten van de 3 belangrijke industrieën uit de regio: kinderwagens, speelgoed en de textielnijverheid.

In de museumtuin vind je onder meer beeldhouwwerken van Paul Van Gysegem, Herman Van Nazareth en Geo Vindevogel.

Naar website van mudel