Museum Dhondt – Dhaenens

Museum Dhondt – Dhaenens

Museumlaan 14, Sint-Martens-Latem

Op 30 november 1968 opende het museum Dhondt-Dhaenens de deuren.

In 1968 opende het museum Dhondt-Dhaenens de deuren. Het initiatief voor de bouw van dit wit modernistisch museum van de hand van architect Erik Van Biervliet, kwam van het verzamelaarsechtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens.

Zij wensten er hun eigen collectie in onder te brengen, maar ook een nieuwe artistieke dynamiek te creëren in de Leiestreek. Sinds de jaren ’60 worden er tentoonstellingen, lezingen en andere artistieke projecten gerealiseerd. De basiscollectie wordt er niet permanent getoond maar vormt wel regelmatig de aanzet voor tentoonstellingen waarin moderne kunstenaars van de Leiestreek vertegenwoordigd zijn.

Hoofddoel van het museum blijft creatieve impulsen geven in de Leiestreek. Het museum schrikt niet van spraakmakende en internationale hedendaagse kunstprojecten. Bekende voorbeelden waren bijvoorbeeld Santiago Sierra, die in 2004 de ramen uit het museum haalde en zo een moderne ruïne van het museum maakte, en Thomas Hirschhorn die in 2010 het museum volstouwde met tonnen lege drankblikjes.

Sinds 2012 heeft het museum de woning Van Wassenhove, een ontwerp van Juliaan Lampens, in zijn beheer. In 2014 werd de privébibliotheek van de overleden curator Jan Hoet verworven.

De openingsuren en activiteiten van het museum vind je op hun site.