Museum Fonds De Smet

Museum Fonds De Smet

Tolpoortstraat 79, 9800 Deinze

Het Museum Fonds De Smet is gevestigd in het voormalige woonhuis van Gentiel De Smet, een man met een grote fascinatie voor het geschreven woord.

Zijn ouders trokken het huis op in Art Decostijl omstreeks 1934.  René Saverijs en zijn broer Albert (de bekende schilder) werden aangesproken voor de decoratie van het interieur. Albert Saverijs stond onder meer in voor het ontwerp van het glasraam aan de voordeur.

Het aannemersgezin De Smet had naast Gentiel nog twee zonen. Vrijgezel Gentiel bleef in het ouderlijk huis wonen. In zijn vrije tijd legde hij een aanzienlijke verzameling documenten en foto’s (genealogie, cultuur, politiek, religie, geschiedenis en de plaatselijke Deinse verenigingen) aan. Het gaat hier om zowel originelen als kopieën. Naast dit uitgebreid archief hield De Smet kostuums (Civiele Bescherming, fanfare Deinze) bij. Niet toevallig waren dit verenigingen waarin Gentiel actief was. Naast zijn lidmaatschap bij de fanfare en Civiele Bescherming was hij eveneens actief in het Verbroederingscomité, toneelverenigingen en seniorencomité’s.

Gentiel overleed in 2003. Zijn woning ging via legaat naar de Stad Deinze. Het huis kreeg een museum- en archief functie. Daarnaast is de woonst sinds maart 2015 ook de zetel van Erfgoedcel Leie Schelde en sinds januari ook van de Cultuurregio Leie Schelde. Men kan er tijdens de kantooruren terecht met erfgoedvragen, -materiaal, -ideëen, er is een uitleendienst en regelmatig worden activiteiten georganiseerd.