Museum Gevaert – Minne

Museum Gevaert – Minne

Edgar Gevaertdreef 4, Sint-Martens-Latem

Het Museum Gevaert-Minne  ligt in een prachtig domein van bijna drie ha. en werd in 1992 door de gemeente aangekocht. Het geklasseerde pand in neorenaissance-stijl werd in 2012 gerenoveerd.

Het fungeert als museum. De collectie bestaat uit werken van Felix Cogen, Xavier De Cock, Albijn Van den Abeele, George Minne, Gustave van de Woestyne, Valerius de Saedeleer, Albert Servaes, Frits Van den Berghe, Permeke, Gustave en Leon De Smet. Verder zijn zalen gewijd aan Georges Minne, Edgar Gevaert en de schenking van Emiel De Smet. De kunstwerken dateren uit de periode 1900-1930 en geven een goed overzicht van het symbolisme, expressionisme en impressionisme binnen de Latemse School.

De schilder, dichter, schrijver en componist Edgard Gevaert (1891-1965) was getrouwd met Maria, de oudste dochter van de bekende beeldhouwer Georges Minne. Tussen 1922 en 1925 besloot hij hier een huis te bouwen, naar een eigen ontwerp van de 16e-eeuwse voorouderlijke hoeve in Mater. Hij stichtte er een groot gezin en als pacifist zette hij zich na Wereldoorlog II in voor een utopisch gebleven wereldregering en -parlement. Talloze brieven en tijdschriften die de bezoeker kan bewonderen in de Edgar Gevaertzaal, de voormalige woonkamer van het gezin zijn een bewijs van deze overtuiging. Op het domein ontstond ook de natuurvoedingfabriek LIMA.

Foto’s: E. De Keyzer