Onze-Lieve-Vrouwkerk Zevergem

Onze-Lieve-Vrouwkerk Zevergem

Kerkplein 1, De Pinte

Het pittoreske Zevergem is één van de oudste dorpjes van de streek en het dorpszicht wordt medebepaald door de kerk met het ommuurde kerkhof.

De huidige kerk is het resultaat van vele verbouwingen en wijzigingen waardoor de kerk geen grootse stijl heeft. Maar de schat zit aan de binnenzijde. Het interieur heeft een 18e eeuws karakter. Let op de altaren, het doopvont met koperen deksel en de biechtstoel. Het topstuk van de Zevergemse kerk is de schilderijenreeks van de 15 mysteriën van de Rozenkrans. De vijf droeve mysteriën, de vijf blijde mysteriën en de vijf glorierijke mysteriën worden weergegeven door gelijkvormige schilderijtjes in de zijbeuken. De reeks wordt toegeschreven aan de 18e eeuwse kunstschilder Emmanuel Van Reyschoot. Samen met de kathedraal van Antwerpen is de Zevergemse parochiekerk de enige kerk in Vlaanderen waar de volledige schilderijenreeks van de 15 mysteriën is overgebleven.

Het kleine, maar mooie kerkhof zorgt mee voor de authentieke uitstraling van het Zevergemse Dorp. Je vindt er enkele oude grafstenen terug o.a. van enkele monniken van de Sint-Pietersabdij. Zevergem stond sinds 1232 immers onder patronaat van de Sint-Pietersabdij. Vooraan aan de kerkhofmuur staan de arduinen resten van een schandpaal.