Oorlogsmemoriaal  

Oorlogsmemoriaal  

Landegembrug,  Brouwerijstraat tussen Vaaert Links en Maalderijstraat

Eind oktober 1918 woedde tijdens de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog nog een onverwacht hard gevecht tussen oprukkende Belgische troepen en Duitse gevechtseenheden, die zich hadden verschanst achter het Kanaal van Schipdonk. Vooral ter hoogte van Landegem speelde zich een hevige strijd af. Het Belgisch leger verloor in de zone Hansbeke, Landegem en Merendree op korte tijd nog een paar honderd soldaten. Tegelijk werden de dorpen in het gebied grotendeels verwoest door artillerievuur, waarbij ook gasgranaten werden gebruikt. Daarbij kwamen ook tientallen burgers om.

Op het ereperk van de gemeentelijke begraafplaats in Landegem liggen 24 soldaten begraven, de anderen kregen een graf in hun woonplaats of een militaire begraafplaats.

Onder impuls van het Gemeentelijk comité Groote Oorlog 2014-2018 werd aan de oever van het Schipdonkkanaal in Landegem (Brouwerijstraat) een monument opgericht voor deze vergeten gesneuvelden.

Op een plaat uit cortenstaal wordt het aanvalsplan in gestileerde vorm afgebeeld. In de voet van het monument bevindt zich een lade waarin de lijst ligt met de korte biografie van de 210 gesneuvelde militairen. De heemkundige kring Het Land van Nevele heeft vele jaren opzoekingswerk gedaan om deze vergeten slachtoffers terug een naam te geven.