Oorlogsmonument en vrijheidsboom

Oorlogsmonument en vrijheidsboom

Oorlogsmonument en vrijheidsboom

 Hoevestraat , Zulte

Het oorlogsmonument van Machelen-aan-de Leie werd onthuld op 6 oktober 1919, vanaf dan omgedoopt tot ‘vredesdag’. Het gedenkteken kreeg bewust een centrale plek in de dorpskom, een plein waar drie straten op uitkomen. De oorlog mocht niet vergeten worden.

Het artistiek hoogstaande oorlogsmonument is van de hand van de Deinse beeldhouwer Antoon Van Parys (1884-1968). Diens vader was een geboren Machelaar.  Van Parys beeldhouwde een gespierde jongeman met de handen op de rug. Het stelt een opstandeling voor die zijn boeien losrukt. Het gevoel van bevrijding wordt weergegeven door het feit dat de jongeman lijkt op te rijzen uit het steenblok. Het oorlogsmonument komt goed tot zijn recht op het pleintje middenin de vernieuwde dorpskern van Machelen.

De imposante moeraseik achter het monument is de vrijheidsboom die in 1919 werd aangeplant als blijvende herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Na Wereldoorlog II werden de namen van de gesneuvelde Machelse soldaten en opgeëisten ook op dit gedenkteken aangebracht. In 2011 werden het monument en de bijhorende vrijheidsboom beschermd.