Pastorie Zevergem

Pastorie Zevergem

Dorp 2, De Pinte

In 1765 werd in de schaduw van de kerk op een omgracht terrein deze pastorie gebouwd in Lodewijk XV-stijl. Bouwheer was Gudwalus Seiger, abt van de Gentse Sint-Pietersabdij.

Het centrale gedeelte van de voorgevel is bekroond met een driehoekig fronton dat rust op rocailleconsoles en in het fronton zit een oculus. Binnenin is de Zevergemse pastorij vrij authentiek. In de hal zijn de rondboognis met schelpmotief en de paneeldeuren nog bewaard. De absolute blikvanger is het salon. Boven de schouwmantel prijkt het wapenschild van abt Seiger met bijhorende leuze ‘Ex Bello Pax’ (uit oorlog komt vrede voort). De muren van dit vertrek zijn gedecoreerd met vroeg 19de-eeuwse fresco’s van de hand van J. Lauwers. Daarop worden geïdealiseerde classicistische tuinlandschappen weergegeven.

In 2002 kreeg de pastorie een nieuwe bestemming als restaurant, met het nodige respect voor het historische kader. In 2004 werd het gebouw eindelijk officieel beschermd. De Zevergemse pastorij toont aan welke machtpositie de kerk vroeger had.