Schandpaal Hansbekedorp

Schandpaal Hansbekedorp

Hansbekedorp, kerkplein

De schandpaal van de vroegere heerlijkheid Hansbeke staat sinds 1995 op het kerkplein. Toen onderzoeker Paul De Win in Hansbeke in 1982 de schandpaal zocht, trof hij die gebroken aan, liggend in de kasteeltuin. Het object, dat dateert uit de 17de of de 18de eeuw, werd echter hersteld, en kreeg dus een nieuwe plaats.

Dergelijke schandpalen verwijzen naar een vorm van bestraffing die gebruikelijk was tot in de negentiende eeuw. Een veroordeelde werd er een of meerderde dagen aan vastgeklonken. Dit gebeurde vaak in combinatie met een andere straf.

De schandpaal stond voor het oud wethuis van Hansbeke, destijds de herberg ‘Hove’. Dit pand fungeert op dit ogenblik als restaurant met als naam ’t Oud Gemeentehuis’ en bevindt zich aan de Philomenakapel langs de Vaartstraat en de hoek Voordestraat. Het ging om een strategische plaats, vlak bij het vroegere kasteel van Hansbeke. Dit kasteel werd gesloopt in 1766-1767. In Zeveren staat eveneens een schandpaal, maar dat is geen echte een replica. De echter staat in het Museum van Deinze en Leiestreek.