Sgt. Bull 1944

Sgt. Bull 1944

Stationsstraat (Scheldebrug) , Gavere

“With millions of people losing their lives during the Second World War, it is easy to forget that each man, woman and child had their own story.” schrijft Burton Mail en dat van Sgt. Bull (28 februari 1914 – 7 september 1944) is er zo één.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Scheldebrug te Gavere een belangrijk strategisch punt. In 1944 probeerde de Duitse bezetter er terrein terug te winnen op de geallieerde troepen. Bij valavond van 7 september 1944 zette de Duitse infanterie een zware tegenaanval in. Het lukte hen de Britse tanks terug te drijven. De duisternis maakte de situatie zeer moeilijk en dat speelden de Duitse troepen uit. Ze zetten zware anti-tankwapens in. De geallieerden verdedigden zich kranig. Op een gegeven moment ontplofte er anti-tankmunitie boven de tank van de 29-jarige Britse sergeant Charles William Bull. Charlie werd dodelijk getroffen door een granaatscherf.

Dankzij de Britse vastberadenheid werd de Duitse infanterie ’s morgens toch tot overgave gedwongen en zo was het offer van sergeant Bull niet voor niets geweest.

Net zoals de meeste militairen van het Gemenebest werd Charlie Bull begraven in het dorp waar hij stierf. Hij is begraven op het kerkhof aan de Lielareweg en kreeg een gedenkplaat op de Scheldebrug. Naast de vlag van Gavere en België draagt het monument voor Bull de Britse vlag en het embleem van het Bulls tankdivisie.

Foto: Verzameling Bram Dermout