Sint-Amanduskerk Gavere

Sint-Amanduskerk Gavere

Molenstraat, Gavere

De Gaverse kerk wordt voor het eerst vermeld in de 13e eeuw, maar van dit 13e-eeuwse kerkgebouw is niets bewaard. In 1789 werd een nieuwe kerk opgetrokken, maar men behield het oude koor. Dit koor werd in 1874 afgebroken om de parochiekerk te kunnen vergroten. Dit alles gebeurde aan de hand van een ontwerp van architect de Perre-Montigny. Deze kerk werd tijdens het eindoffensief van 1918 zwaar beschadigd. Het gebouw werd daarna stevig gerestaureerd en verloor daarbij heel wat van zijn charme. De bakstenen kerk is vooral monumentaal.

Het interieur van de Sint-Amanduskerk doet veel warmer aan dan het exterieur door de vrij recente beschildering. De gebruikte kleuren zijn mooi in harmonie met elkaar. Door een restauratie aan het begin van de 21e eeuw is de binnenzijde van de parochiekerk ook in perfecte staat. Het 15e-eeuwse schilderij ‘De Aanbidding der Koningen’ uit de Vlaamse School springt in het oog.

Naast de ingang is een artistiek hoogstaand oorlogsgedenkteken aangebracht. Het kunstwerk van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule is geïnspireerd op de Art Deco.De omheining rond de kerk is de oude kerkhofmuur. De begraafplaats is in het begin van de jaren ’90 van vorige eeuw overgebracht naar de Lielareweg.