Sint-Annakapel

Sint-Annakapel

Landuitstraat , Nazareth

De Sint-Annakapel is de oudste kapel van Eke, opgericht in 1746. Volgens de overlevering werd ze opgetrokken op de plaats waar vroeger een boom met de naam ‘Sint-Annaboom’ stond. Over de kapel doen heel wat verhalen de ronde. Ze zou opgericht zijn in een periode van besmettelijke ziektes. De pest teisterde de streek, maar de epidemie zou gestopt zijn vanaf de plek waar de nieuwe kapel was gebouwd. Waarschijnlijker is dat de kapel werd gebouwd in functie van de Sint-Annabedevaarten tussen Deerlijk en Bottelare.

Deze bedevaarten ontstonden rond 1500 toen de verering van de Heilige Anna te Bottelare openbloeide. De kapel te Eke-Landuit was een belangrijke stopplaats op weg naar Bottelare.  Vroeger was er de zondag na 26 juli (feest Sint-Anna) een processie en misviering aan de kapel. De processie is recentelijk stopgezet, maar de  misviering wordt in ere gehouden.

De Sint-Annakapel behoort tot de mooiste en meest waardevolle kapellen van de streek (voorbeeld van ‘volkse’ barok). Ze maakt samen met de omliggende lindes, het smalle met knotwilgen afgezoomde landweggetje en de aangrenzende boerderij deel uit van een beschermd dorpszicht.

Historische beelden: Verzameling J. Van Looveren